Vauvasurmat hovioikeudessa – tuomittu nainen vaatii murhatuomion kumoamista

Oululaisnainen vaatii hovioikeudessa elinkautisen vankeustuomion kumoamista. Oulussa tapahtuneita vauvasurmia käsitellään kolme päivää Rovaniemen hovioikeudessa osittain suljetuin ovin.

Kotimaa
 Asianajaja Meeri Palosaari ja vauvasurmista tuomittu nainen Rovaniemen hovioikeuden istunnossa Oulun oikeustalolla.
Tiina-Leena Kurki / Yle

Rovaniemen hovioikeus aloitti Oulussa tapahtuneiden vauvasurmien käsittelyn. Juttuun on varattu kolme istuntopäivää ja hovioikeus päätti tiistaina istunnon aluksi, että juttua käsitellään käräjäoikeuden tavoin osittain yleisön läsnä olematta.

Hovioikeudessa kuullaan kahta asiantuntijaa, joista toinen kertoo naiselle tehdystä mielentilatutkimuksesta. Toinen on oikeuspsykiatrian asiantuntija, joka on erikoistunut lapsensurmatutkimuksiin.

Todistajina on lähes samoja erikoislääkäreitä, joita kuultiin jo käräjäoikeudessa.

Oulun käräjäoikeus tuomitsi vuoden 2015 kesäkuussa 36-vuotiaan oululaisen naisen elinkautiseen vankeusrangaistukseen viiden vauvansa murhista. Lisäksi nainen tuomittiin viidestä hautarauhan rikkomisesta.

Nainen valitti käräjäoikeuden tuomiosta Rovaniemen hovioikeuteen. Naisen puolustusasianajajan Meeri Palosaaren mukaan hovioikeutta vaaditaan kumoamaan käräjoikeuden tuomio ja hylkäämään syytteet murhista ja hautarauhan rikkomisesta. Puolustuksen mukaan kyse on korkeintaan lapsensurmista, koska naisella on todettu mielentilatutkimuksessa persoonallisuushäiriö.

Kihlakunnansyyttäjä Sari Kemppainen vastustaa tuomion muuttamista.

Hovioikeus on varannut jutun käsittelyyn kolme istuntopäivää.

Oululaisnainen ei pystynyt käräjäoikeuskäsittelyssä kertomaan motiivia teoilleen. Hän kiisti oikeudessa tekojen tahallisuuden ja katsoi, että kyse on korkeintaan lapsensurmista.

Teot paljastuivat vuoden 2014 kesäkuun alussa, kun oululaisen kerrostalon kellarivarastossa havaittiin outoa hajua.

Korjaus otsikkoon klo 14:39: sana syyte korjattu murhatuomio