Hyppää sisältöön

Työntekijäliitot huolissaan sote-uudistuksesta: ”Hankkeesta on tullut itsensä irvikuva”

Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus koskee tuhansia naisvaltaisten alojen työntekijöitä. Aamu-tv:ssä uudistuksesta keskustelleet työntekijäliittojen johtajat arvioivat uudistuksen menevän nyt väärään suuntaan.

Silja Paavola ja Teija Asara-Laaksonen.
Hallitus kertoi sotesuunnitelmistaan viime viikolla. Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola ja JHL:n toimialajohtaja Teija Asara-Laaksonen kertovat näkemyksensä siitä, mikä sotessa edelleen mättää.

Hallitus kertoi viime viikolla uusista sote-linjauksista, joiden mukaan julkinen palvelutuotanto yhtiöitetään ja kilpailutetaan yksityisen tuotannon kanssa.

Aamu-tv:ssä keskustelleet työntekijäliittojen johtajat pitävät yhtiöittämistä hyvin huolestuttavana. Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola kuvailee linjausta 27 miljardin euron puhallukseksi yksityisille yrityksille.

– Sotessa on tarkoituksenmukaista taata yhdenvertaiset palvelut niin, että kehitetään julkista palvelua, jota yksityinen täydentää. Nyt palvelut menevät täysin yksityiseksi, Paavola sanoo.

Kansainväliset jätit kilpailemaan Suomen markkinoista?

Julkisten hyvinvointialojen liitto JHL:n toimialajohtaja Teija Asara-Laaksonen näkee yhtiöittämispakossa vaaran siitä, että monikansalliset yhtiöt pääsevät monopoliasemaan valtaamalla julkisia palveluita. Hän pelkää, että demokraattisesti valittujen päättäjien kontrolli palveluihin heikkenee ja tilalle astuu osakeyhtiöiden voitontavoittelu.

– Hallitus viritti viime viikolla sellaisen aikapommin, että koko hankkeesta tulee itsensä irvikuva, Asara-Laaksonen kuvailee.

Asara-Laaksonen uskoo, että yhtiöittämisen myötä palvelumaksut nousevat ja Suomessa otetaan askel kohti Amerikan mallia.

Myös työntekijöiden asema tulevassa muutoksessa huolestuttaa. SuPerin Paavola ei usko hallituksen lupauksiin siitä, että sote-alan työntekijöiden työpaikat säilyvät.

– Se on kaunis lupaus, mutta kukaan ei voi taata kilpailutilanteessa, että työt jatkuvat, Paavola sanoo.