Hyppää sisältöön

Ruotsalaiset Saabit ensi kertaa mukana Suomen Ilmavoimien harjoituksessa

Tikkakosken Ilmasotakoulu aloittaa tänään pitkän yhteisharjoituksen Ruotsin Ilmavoimien kanssa. Kaksitoista päiväiseen harjoitukseen osallistuu ilmavoimien hävittäjäohjaajia Hawk-koneilla sekä ruotsalaisia ohjaajia Saab-suihkuharjoituskoneilla. Ruotsalaiset ovat osallistuneet Final-harjoituksiin vuodesta 2012 alkaen, mutta nyt ensimmäistä kertaa Saabeilla.

Kuusi Saab -suihkuharjoituskonetta osallistuu suomalaisten ja ruotsalaisten yhteisharjoitukseen. Kuva: Ville Tuokko / Ilmavoimat

Tikkakosken Final 2016 - lentotoimintaharjoituksen järjestelyistä 11.- 22. huhtikuuta vastaa Ilmasotakoulun Hävittäjälentolaivue 41.  Isäntiä harjoituksessa edustavat Ilmavoimien hävittäjäohjaajat Hawk-suihkuharjoituskoneilla.

Ruotsin ilmavoimista Luftstridskolanista saapuu 24 henkilön osasto ja kuusi Saab SK 60 -konetta. Ruotsalaisosasto on mukana harjoituksessa 15.-22. huhtikuuta.

Final-lentotoimintaharjoitus on ollut jo pitkään osa ilmavoimien ohjaajakoulutusta. Se päättää taktisen lentokoulutuksen vaiheen Hawkeilla. Sen jälkeen Ilmasotakoulussa luutnantin sotilasarvossa palvelevat hävittäjäohjaajat siirtyvät perustaitojen opiskelusta Hornet-monitoimihävittäjän ohjaimiin.

Tukikohtina Tikkakoski, Kallax, Rissala ja Pirkkala

Harjoituksessa koneet lentävät Tikkakosken tukikohdasta ympäröiville harjoitusalueille. Koneet ovat ilmassa arkipäivinä aikavälillä kello 9-16.

Lisäksi harjoituksen maalilentoja tehdään Ruotsin ilmavoimien Gripen-hävittäjillä Pohjois-Ruotsin Kallaxin tukikohdasta sekä ilmavoimien Hornet- ja Learjet-kalustolla Rissalan ja Pirkkalan tukikohdista.

Final 2016:n päätavoitteena on harjoitella lentokoulutuksen oppeja rauhanaikaa ja poikkeusoloja kuvaavissa tilanteissa. Lisäksi harjoituksessa tutustutaan toimintaan englannin kielellä kansainvälisessä ympäristössä.