Oikeus- ja työministeri Jari Lindström uskoo yhä yli 100 000 työpaikkaan – uusia keinoja tulossa

Oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps.) uskoo, että hallitus pystyy täyttämään työllisyystavoitteensa, vaikka alku on ollut nihkeä. Lindström lupailee muun muassa uusia työllisyyskokeiluja. Samalla hän muistuttaa, että Suomi tarvitsee investointeja.

Kuva: Minna Heikura / Yle

Tuoreimpien työttömyyslukujen mukaan esimerkiksi Kouvolassa on runsaat 6 200 työtöntä työnhakijaa.

Oikeus- ja työministerin Jari Lindströmin (ps.) ilme vakavoituu, kun hän miettii kotikaupunkinsa ja koko maan tilannetta.

– Joka päivähän nämä luvut ovat mielessä. Nyt kun hallitus on saanut kehysriihipäätöksensä tehtyä, niin voidaan ryhtyä keskittymään niihin muihin toimenpiteisiin.

Pääministeri Juha Sipilän hallitus on ollut vallassa alle vuoden. Hallitus on luvannut nostaa työllisyysastetta, mikä merkitsee noin 110 000 uuden työpaikan luomista.

Sipilän hallitus ei ole kuitenkaan merkittävästi edistynyttyöllisyystavoitteessaan.

Ennen kuin työllisyys lähtee nousemaan, niin elinkeinopolitiikan on lähdettävä nousemaan.

Jari Lindström

–  Haastehan on valtava ja se tiedettiin jo, kun tavoite asetettiin. Me uskomme yhä sen täyttymiseen, mutta se vaatii, että kaikki hallitusohjelman tavoitteet on saatava toteutumaan. Ennen kuin työllisyys lähtee nousemaan, niin elinkeinopolitiikan on lähdettävä nousemaan, sanoo oikeus- ja työministeri Lindström.

Uusia kokeiluja ja aktivointeja luvassa

Ministeri Lindström lupaa, että uusia keinoja ja avauksia on luvassa jo tiistaina. Silloin on tarkoitus esitellä yrittäjyys- ja työllisyyspaketin toimia yhdessä elinkeinoministeri Olli Rehnin (kesk.) kanssa.

– Uusia työllisyyskokeiluja ja -ratkaisuja työllisyyskynnyksen madaltamiseksi, vihjaa Lindström.

Vielä ei ole päätetty, millaisia kokeiluja lähtee liikkeelle ja tuleeko niitä esimerkiksi Kaakkois-Suomeen.

Ensi maanantaina oikeus- ja työministeri itse aikoo esitellä lisää hallinnonalansa uusia toimia.

–  Valtion kustantaman työllisyysrahojen käyttöä aktivoivaan suuntaan. Se tarkoittaa muun muassa sitä, että työttömyysturvaa voidaan jatkossa käyttää palkkatukeen ja starttirahaan, miettii Lindström.

Investointeja kaivataan

Oikeus- ja työministeri Jari Lindströmin (ps.) mielestä hallituksen päätökset esimerkiksi rahoituksen suuntaamisesta liikennehankkeisiin ovat oikeita.

– Rakentaminen vetää tällä hetkellä Suomea nousuun, mutta tämän lisäksi tarvitaan muun muassa investointeja Suomeen. Peräänkuulutan myös, että tämä kilpailukykysopimus saadaan maaliin toukokuun lopulla.

Hallitusohjelman tavoitteita ja niiden toteutumista ministeri ei epäile.

– Olemme tehneet kaikki merkittävimmät päätökset. Nyt on toimeenpanon aika. Lakiesityksiä alkaa tulla eduskuntaan aika vauhdikkaasti myös työllisyyspuolella.