Ratkaisevatko Panama-paperit brittien EU-jäsenyyden? – ”Toivottavasti emme anna sattumien määrätä EU:n kohtaloa"

Britanniassa veroparatiisivuodot ovat saattaneet pääministeri David Cameronin huonoon valoon. Suomalaisasiantuntijoiden mukaan Venäjä voi hyödyntää vuotokohua EU:n heikentämiseksi.

Mielenosoittajat vaativat David Cameronin eroa Panama-papereihin liittyvien paljastusten vuoksi Lontoossa lauantaina. Kuva: Will Oliver / EPA

Miljoonien veroparatiiseja koskevien asiakirjojen vuoto voi johtaa Britannian eroon Euroopan unionista, arvioi valtiotieteiden tohtori Pekka Sutela. Sutela pohti niin sanottujen Panama-papereiden merkitystä maanantaina Yle Radio 1:n Ykkösaamussa.

Tällä hetkellä ei ole tiedossa, kuka alun perin on vuodon takana. Tämän vuoksi on spekuloitu sillä, kuka paljastuksista hyötyy.

– Tiedämme, kuka tässä häviää: Euroopan unioni. Tämä saattaa saada aikaiseksi sen, että Britannia eroaa Euroopan unionista, Sutela sanoi.

Vuoto on kolhinut EU-jäsenyyttä puolustavan Britannian pääministerin David Cameronin mainetta. Huomio kääntyi Cameroniin, kun panamalaisesta lakiyrityksestä vuodetuista asiakirjoista löytyi pääministerin edesmenneen isän nimi. Britit äänestävät EU-jäsenyydestä kesäkuussa.

Salaliittoteorioita venäläisten roolista

Joissakin asiantuntija-arvioissa Panama-paperit on tulkittu venäläisten salajuoneksi muun muassa EU:ta vastaan. Sutela sanoo, että tällaisessa teoriassa paljastukset Putinin lähipiiristä ovat vain täkyjä, jotka on heitetty mukaan Venäjän valtiollisten elinten osuuden peittämiseksi.

Kokoomuksen kansanedustaja, Kai Mykkänen ei ihan heti lämpene salaliittoteorioille. Mykkänen toimi Sampo Pankin yrityspankkiirina Pietarissa vajaat kymmenen vuotta sitten.

– Kun oikein pitkälle mietitään, niin aletaan nähdä sellaisiakin salaliittoja, jotka ovat paljon monimutkaisempia kuin todellisuudessa on syntynyt, Mykkänen sanoi Ykkösaamun haastattelussa.

Vuotokohua käytetään hyväksi

Mykkänen arvelee, että tämäntyyppisiä vuotoja voi tapahtua ilman keskustiedustelupalveluiden suoraa myötävaikutusta. Mykkäsen mukaan kyse on enemmän siitä, miten kukakin käyttää kohu-uutista omien tarkoitusperiensä mukaisesti.

Venäjällä vuoto on nähty hyökkäykseksi Putinia ja Venäjää kohtaan. Tällä tulkinnalla venäläiset ovat vahvistaneet mielikuvaa ulkoisesta vihollisesta.

Mykkänen arvioi, että toisaalta Venäjä voi pyrkiä hyödyntämään kohua Britannian EU-jäsenyyden puolustajien heikentämiseksi, sikäli kun Venäjä pystyy julkisuuteen vaikuttamaan.

– On tietysti mahdollista, että oli tässä salaliitosta kyse tai ei, niin tämä siirtää muutaman prosenttiyksikön kannatusta pro-EU:n puolelta pois Britanniassa, koska Cameron on tässä ryvettynyt, Mykkänen sanoo.

Mykkänen pohtii, että silloin yksi suurimpia hyötyjä voi olla Venäjä, jonka asema Euroopassa vahvistuu, kun EU heikkenee.

– Toivottavasti näin ei pääsisi tapahtumaan, emmekä antaisi sattumien määrätä Euroopan kohtaloa, Mykkänen sanoo.