1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Panaman paperit

Suomalaispankeilta ei heru veroparatiisipalveluja – OP mukana luxemburgilaisyhtiöissä

Suomalaiset pankit kertovat Ylen kyselyssä, etteivät ne tarjoa asiakkailleen palveluja ulkomaisten yhtiöiden perustamiseen. Monilla Suomessa toimivilla pankeilla on kuitenkin rahasto- tai sijoitusyhtiöitä matalan verotuksen maissa.

Kuvituskuva Kuva: Tiina Jutila / Yle

Suomalaiset ja Suomessa toimivat pankit vakuuttavat, etteivät ne tarjoa asiakkailleen palveluja ulkomaisten yhtiöiden perustamiseen. Yle Uutiset kysyi asiasta Suomessa toimivilta pankeilta tuoreiden tietovuotojen jälkeen.

Panamalaisen veroparatiisipalveluja tarjoavan lakiyrityksen vuodettujen asiakirjojen mukaan pohjoismaiden suurimman finanssikonsernin Nordean Luxemburgin-yksikkö on perustanut kymmenessä vuodessa asiakkailleen satoja veroparatiisiyhtiöitä. Nyt yhtiöitä on toiminnassa enintään kymmeniä.

Selkeimmät vastaukset Ylen kysymyksiin antoivat Säästöpankkiryhmä, Aktia Pankki ja S-Pankki. Säästöpankkiryhmä perustelee olevansa tavallisten ihmisten pankki. Aktia puolestaan kertoo olevansa kotimainen toimija. S-ryhmän ja Lähi-Tapiolan S-Pankki korostaa vastauksissaan arvomaailmansa olevan peräisin osuustoiminnallisuudesta.

S-Pankin varainhoitopalvelut kuuluvat sen tytäryhtiö FIMille. Pankin mukaan se tai FIM eivät tarjoa asiakkailleen suoraan tai välillisesti ulkomaisten yhtiöiden perustamispalveluja.

OP Ryhmä omistaa lähes puolet belgialaisesta pääomasijoitusyhtiöstä

Finanssiryhmä OP puolestaan muotoilee, ettei se tarjoa kansainvälistä veroneuvontaa. Ryhmä toimii Suomessa ja Baltiassa.

OP kuitenkin huomauttaa, että sijoitusmarkkina on globaali. Sen rahastoyhtiö hallinnoi alhaisesta verotuksestaan tunnettuun Irlantiin rekisteröityä R2 Alpha Strategies -rahastoa.

Lisäksi OP on 45 prosentin osuudella mukana belgialaisessa pääomasijoitusyhtiö Access Capital Partners Groupissa (ACPG). Euroopan komissio on käskenyt Belgian perimään lisää veroja yhtiöiltä. Komission mukaan maa on tarjonnut yrityksille EU-lain vastaisia veroetuja.

Access Capital Partners Groupillla on toimisto Helsingissä Bulevardilla. Toimintaa sillä on myös monissa muissa Euroopan maissa. Se on perustanut Luxemburgiin ainakin kaksi sijoitusyhtiötä nimeltään ACL ja ACL-2. Niiden toiminta vaikuttaa varsin vähäpätöiseltä.

Access Capital Partners Group on puolestaan perustanut rahaston, jonka toiminta on aivan eri mittaluokassa. Access Capital Fund V -nimisellä rahastolla, joka on rekisteröity Guernseyn verokeitaaseen, on varoja 500 miljoonan euron edestä. Rahastoon on kerätty mukaan sijoittajia eri puolilta maailmaa.

Adelis Equity Partners Fund I Feeder S.A.-niminen sijoitusyhtiö on puolestaan osittain ACPG:n omistuksessa. Sillä on varoja 73 miljoonaa euroa. Senkin kotipaikka on Luxemburg. Mutkan kautta OP Ryhmä on siis mukana rahasto- ja sijoitusyhtiöiden toiminnassa Luxemburgissa. Luxemburg on tunnettu matalan verotuksen maa ja se on kuulu myös tiukasta pankkisalaisuudestaan.

OP: "Moninkertainen verotus halutaan välttää"

Kyse on vastuullisesta toiminnasta, perustelee OP.

– Access Capital Parners on tosiaan osakkuusyhtiömme, yhtiö on pääomasijoittamiseen keskittynyt yhtiö. Se ei tarjoa mitään private-banking palveluita, ei asiakasveroneuvontaa. Yhtiö on myöskin sitoutunut YK:n vastuullisen sijoittamisen periaatteisiin. Kyllä tämä meidän mielestämme on oikein, sanoo liiketoimintajohtaja Karri Alameri OP varallisuudenhoidosta.

Rahastoihin ovat sijoittaneet institutionaaliset sijoittajat. OP ei tosin voi tietää, keitä luxemburgilaisyhtiöiden asiakkaina on, koska OP ei ole mukana belgialaisyhtiön operatiivisessa toiminnassa.

Kyseessä on OP:n mukaan moninkertaisen verotuksen välttäminen.

– Rahastomme ja yhtiöt Luxemburgissa on perustettu, niin kuin kansainvälisessä sijoittamisessa usein on, moninkertaisen verotuksen välttämiseksi. Kyseessä ei ole verokeinottelu tai veronpakoilu. Tarkoitus on, että sijoittajat maksavat tuotoistaan verot kotimaahansa, sanoo Alemeri.

OP Ryhmä painottaa, että kaikki heidän kauttaan tehdyt sijoitukset ja niihin liittyvät tuotot raportoidaan vuosittain Suomen verottajalle. Ulkomainen omistus rahasto-, sijoitus- tai omaisuudenhoitoyhtiöissä on täysin laillista toimintaa. Jos yhtiöiden asiakkaat piilottavat tuottojaan kotimaan verottajalta, ollaan tekemisissä rikollisen toiminnan kanssa.

OP:n mukaan erittäin tärkeää on, että Luxemburg on mukana kansainvälisessä tietojenvaihtosopimuksessa ja Alameri pitää asiallista keskustelua tarpeellisena.

Dansken Luxemburgin asiakkaat "muualla kuin Pohjoismaissa"

Danske Bank vastaa kuten muutkin pankit, ettei se tarjoa ulkomaisten yhtiöiden perustamis- tai hallinnointipalveluita. Pankki huomauttaa vastauksessaan, että tanskalaiskonsernin emoyhtiöllä on tytäryhtiö Luxemburgissa. Danske Bank International Luxemburgin alaa ovat yksityispankki- ja rahastoliiketoiminta.

Pankin mukaan yhtiön asiakkaat asuvat pääasiassa muualla kuin Pohjoismaissa.

– Palvelut on kohdennettu henkilöille, jotka asuvat tai suunnittelevat muuttoa Pohjoismaiden ulkopuolelle, pankin vastauksessa muotoillaan.

Pankin mukaan kyse on "taloudellisesta neuvonnasta ja suunnittelusta", eikä sillä tähdätä verojen kiertämiseen.

– Kansainvälisiä asiakkaita palvelevan yksikön on luonteva sijaita Luxemburgissa, jossa on vahva kansainvälisen yksityispankkitoiminnan osaamiskeskittymä, Danske Bankin vastauksessa kuvaillaan.

Danske Bank sanoo myös raportoivansa verottajalle Suomessa kaikki tiedot, joita verolait edellyttävät.

Ruotsalaisella SEB-konsernilla on monen muun pankin tapaan Luxemburgissa tytäryhtiö, jonka alaa ovat rahasto- ja yksityispankkitoiminta. SEB vakuuttaa, ettei se anna asiakkailleen neuvontaa, jonka tarkoitus on auttaa veronkierrossa. Se kuvailee, ettei se tarjoa Suomessa palveluja ulkomaisten yhtiöiden perustamiseen.

Emokonserni SEB on Ruotsissa finanssivalvojan tutkinnassa. Tutkinta laajeni viime perjantaina Nordeasta SEB:hen, Handelsbankeniin ja Swedbankiin.

Suomen Finanssivalvonta ei pankkien vastauksien mukaan ole missään vaiheessa puuttunut niiden toimintaan koskien asiakkaiden ulkomaisia tuloja tai ulkomailla olevaa varallisuutta.