Reilu kauppa voi olla myös kannattavaa – ja trendikästä

Keniassa kiondokoreja valmistava Mifuko kasvaa kovaa vauhtia. Se sai myös ensimmäisenä Suomessa kansainvälisen Reilun kaupan jäsenyyden.

ilmiöt
Nauravia naisia istuu maassa
Helene Wikström

Millaista suomalais-kenialainen kauppayhteistyö voi parhaimmillaan olla? Paitsi reilua, myös kannattavaa.

Yhteiskunnallinen yritys Mifuko yhdistää suomalaista suunnittelua ja perinteistä kenialaista käsityötaitoa. Yrityksen päätuotteena ovat kiondo-korit, joita valmistaa tällä hetkellä noin 300 kenialaisnaista.

Näitä ei hankita vain hyvän omatunnon vuoksi.

Mari Martikainen

Vuonna 2009 perustetun yrityksen tuotteita on saatavilla jo yli 20 maassa. Ero perinteisiin kehitysmaakauppatuotteisiin on juuri itse tuotteessa. Jälleenmyyjät edustavat kaupan laatu- ja usein myös trenditietoista osastoa.

– Lähdimme alun perinkin liikkeelle tuote edellä, joka on itsessään kiinnostava ja ajaton. Sen jälkeen tulee syvempi tarina, eli missä ja kuka sen on tehnyt. Mutta näitä ei hankita vain hyvän omatunnon vuoksi, yhtiön toinen perustaja, Mari Martikainen sanoo.

Korit syntyvät jopa kävellessä 

Pohjois-Savosta kotoisin oleva Martikainen perusti yhtiön opiskelukaverinsa Minna Impiön kanssa. Taideteollisesta korkeakoulusta valmistuttuaan Impiö muutti Keniaan, jossa hän vaikuttui alueella olevan käsityötaidon ja -tekijöiden määrästä.

– Osaajia oli paljon, mutta he kaikki tekivät samaa, koska muotoilukoulutus alueelta puuttui kokonaan. Tajusimme, että tämä on se, mitä me voimme tuoda tänne, ja siitä ajatus lähti liikkeelle, Martikainen kertoo.

Osaajia oli paljon, mutta he kaikki tekivät samaa, koska muotoilukoulutus alueelta puuttui kokonaan.

Mari Martikainen

Martikainen myöntää, että alussa intoa oli ehkä hieman liikaakin. Innoissaan he suunnittelivat tuotteita valtavan määrän, joista loppujen lopuksi jouduttiin karsimaan pois valtaosa.

Myös luottamuksellisten suhteiden luominen Keniaan vei aikansa. Kenialaiset työskentelevät nyt muutaman kymmenen hengen ryhmissä, joilla on paitsi johtaja, myös sihteeri ja kirjanpitäjä. Tuotantotiloja tai edes työpisteitä ei ole, sillä naiset tekevät koreja sitä mukaa kuin pääasialliselta toimeentuloltaan, maataloudelta ehtivät.

– He tekevät niitä kaiken muun ohessa, jopa paikasta toiseen liikkuessaan. Ihan kuin oma mummoni, joka aina virkkasi televisiota katsoessaan, Martikainen naurahtaa.

Käsityöperinteet ovat jo elpyneet

Tekstiilisuunnittelijana Martikainen on hyvin iloinen siitä, että heidän käynnistämänsä yritystoiminnan myötä Kenian paikallisia, jo hiipumassa olevia käsityömenetelmiä on saatu elvytettyä.

Käyttämäämme tekniikkaa osasivat usein vain kylän vanhimmat.

Mari Martikainen

– Käyttämäämme tekniikkaa osasivat usein vain kylän vanhimmat. Nyt naiset ovat houkutelleet maaseudulta työn perässä muualle muuttaneita tyttäriään takaisin, ja perinne on siirtynyt sukupolvelta toiselle.

Erityisen ylpeä Martikainen on myös yrityksen vajaa vuosi sitten saamasta kansainvälisen Reilun Kaupan järjestön WFTO:n myöntämästä sertifikaatista. Mifuko on organisaation ensimmäinen suomalaisyritys. Tavoitteena on laajentaa toimintaa entisestään.

– Toivottavasti pystymme ottamaan lisää naisia mukaan toimintaan. Se on ollut alusta pitäen yritystoimintamme perusta: pystyä antamaan mahdollisuuksia myös siellä toisessa päässä.