1. yle.fi
  2. Uutiset

Rauman seminaari ja Pukkilan kartano suojellaan

Ely-keskus on tehnyt päätökset Rauman seminaarin ja Kaarinassa sijaitsevan Pukkilan kartanon suojelusta. Rauman seminaari on 1800-luvun lopulta ja 1900-luvun alusta, Pukkilan kartano 1700-luvulta

kartanot
Pukkilan museo Kaarinassa
Pukkilan museo KaarinassaYle

Rauman seminaari ja Pukkilan kartano suojellaan uudella päätöksellä.

Ely-keskus katsoo, että Rauman seminaari on valtakunnallisesti arvokas kokonaisuus, joka pitää säilyttää. Kokonaisuus on yksi 1800-luvun lopun ja vuosisadan vaihteen opettajaseminaareista.

Rauman seminaarin suojelu kohdentuu päärakennukseen, hallintorakennukseen eli entiseen johtajan asuntoon, kirjastoon eli entiseen harjoituskouluun 1950-luvun laajennuksineen, käsityöverstas Artikaan, pajarakennukseen ja tornirakennukseen. Suojelu ulottuu myös kiinteään sisustukseen ja osittain huonejakoon

Kaarinassa sijaitsevasta Pukkilan kartanosta puolestaan suojellaan kartanon päärakennus, vanha päärakennus, kaksi aittaa, vaja sekä puutarha ja puukuja. Myös päärakennuksen todennäköisesti 1700-luvulta peräisin oleva kellari ja sisustusta suojellaan.

Pois valtiolta

Suojelupäätökset liittyvät siihen, että rakennuskokonaisuudet ovat siirtyneet tai siirtymässä pois valtion omistuksesta. Molemmat kohteet on suojeltu jo vuonna 1994 valtion omistamien rakennusten suojelusta annetun asetuksen johdosta. Ely-keskuksella on velvollisuus käynnistää suojeluprosessi, jos suojellut kohteet siirtyvät pois valtion omistuksesta.

Lähiaikoina ely-keskus aikoo käsitellä useita muitakin suojeluasioita Satakunnassa ja Varsinais-Suomessa. Näitä ovat muun muassa maaherran makasiini Turussa, Seilin saari Paraisilla, Tuorlan maatalousoppilaitos Kaarinassa, nuorisoseurantalo Euran pirtti sekä Pyhän Henrikin saarnahuone ja sen suojarakennus Kokemäellä.

Lue seuraavaksi