1. yle.fi
  2. Uutiset

Hovioikeus: Tapanilan joukkoraiskaus oli törkeä – tuomiot kovenivat

Hovioikeus on korottanut Tapanilan joukkoraiskauksesta annettuja tuomioita. Täysi-ikäisen tekijän tuomio nousi käräjäoikeuden tuomiosta vuodella ja kahden muun tekijän yhdeksällä kuukaudella. Hovi piti tekoa törkeänä.

Kotimaan uutiset
Tapanilan asema.
Henrietta Hassinen / Yle

Hovioikeus katsoi kolmen nuoren miehen syyllistyneen törkeään raiskaukseen viime vuoden maaliskuussa Tapanilassa. Viiden ulkomaalaistaustaisen nuoren miehen porukka lähti seuraamaan nuorta naista Tapanilan juna-asemalta. Kotiinsa matkalla ollut nainen otettiin kiinni ja hänet raiskattiin.

Syyttäjä oli vaatinut rangaistusta yhdessä tehdystä törkeästä raiskauksesta viidelle vastaajalle. Neljä heistä oli tekohetkellä alaikäisiä.

Hovioikeus oli samaa mieltä käräjäoikeuden kanssa ja katsoi, että vain kolme miehistä olivat syyllistynyt raiskaukseen. Kaksi muuta syytettyä vapautettiin.

Hovioikeus kuitenkin korotti aiempia tuomioita. Täysi-ikäisen epäillyn tuomio nousi vuodesta ja neljästä kuukaudesta kahteen vuoteen ja neljään kuukauteen. Tuomio on ehdoton toisin kuin käräjäoikeuden rangaistus.

Kaksi alaikäistä tekijää puolestaan saivat vuoden ja yhdeksän kuukauden ehdolliset vankeusrangaistukset. Käräjäoikeus tuomitsi heidät vuoden ehdollisiin rangaistuksiin.

Hovioikeus perustelee kovennettuja tuomioita teon törkeydellä. Siihen vaikuttivat mm. se, että tekijöitä oli useita ja teko oli erityisen nöyryyttävä. Käräjäoikeuden mukaan teko ei ollut törkeä tai erityisen nöyryyttävä.

Sekä hovi- että käräjäoikeudessa käytettiin tapauksen yhteydessä harvinaista lakipykälää. Sen mukaan tuomiota on mahdollista kohtuullistaa, jos teosta on koitunut tekijälleen niin sanotusti muita seuraamuksia. Tapauksen keräämä poikkeuksellinen julkisuus ja tekijöiden saamat uhkaukset katsottiin tuomiota alentavina tekijöinä.

Juttua on päivitetty kello 12.15.

Lue seuraavaksi