Tulvavesi hätyyttelee asuntojen perustuksia Kiiminkijoella

Pelastuslaitos arvioi, että tulvavesi ulottuu tällä hetkellä muutamien kymmenien rakennusten perustuksiin asti koko Kiiminkijokivarrella. Ylikiimingin ja Haukiputaan välillä noin 50 kilometrin matkalla on tällä hetkellä kymmeniä eri kokoisia jääpatoja.

Kotimaa
Jääpato Kiiminkijoessa Kiimingin Alakylässä 11.4.2016

Tulvavesi ulottuu perustuksiin asti muutamissa kymmenissä asuin- ja vapaa-ajan rakennuksissa koko Kiiminkijokivarrella, arvioidaan Oulu-Koillismaan pelastuslaitokselta.

Päivystävä palomestari Mikko Heikkilä kertoo, että piha- ja saunarakennuksia on veden saartamana alueella vielä selvästi enemmän.

Joitakin Kiiminkijokivarren asukkaita pyydettiin aamulla poistumaan kodeistaan tulvatilanteen pahenemisen varalta. Heikkilän mukaan toinen näistä asunnoista oli Haukiputaalla ja toinen Kiimingissä.

Tirinkylä tulvii
Kiimingin Tirinkylässä tulvi maanantaina voimakkaasti.Pohjois-Pohjanmaan ely

Palomestari kertoi puolen päivän aikaan, että Kiiminkijoen vesi on Kiimingin kohdalla koko ajan nousussa ja tilanne elää nopeasti. Mikko Heikkilän tietojen mukaan hankalimmat paikat olivat silloin Takalonkylän ja Tirinkylän sekä Huttukylän ja Koitelinkosken alueet, joissa vesi on päässyt nousemaan teille ja pihoille.

Toistaiseksi tilanne Kiiminkijoella on kuitenkin pysynyt pitkälti hallinnassa, pelastuslaitokselta kerrotaan. Ely-keskus varoittelee kuitenkin jokivarren asukkaita jäiden liikkeistä ja niiden aiheuttamista vedenpinnan nopeista vaihteluista.

Pohjois-Pohjanmaan eteläosan joissa riski jääpatojen muodostumiselle on vähäinen, koska virtaamat ovat kääntyneet laskuun ja jäät ovat haurastuneet.