Viljelijät tähyävät toiveikkaina pelloille – pouta kuivattaa maata

Viime viikon lämmin ja sateinen sää on sulattanut lumet pelloilta aina Pohjois-Pohjanmaan rannikkoseutua myöten. Mikäli sää jatkuu poutaisena, peltotöihin voidaan päästä Oulun eteläisissä jo kuun lopulla.

Kotimaa
Keväinen pelto.
Yle / Reijo Lähteenmäki

Viljelijät voivat päästä peltotöihin Pohjois-Pohjanmaan eteläosissa jo parin viikon kuluttua. Viime viikon sateinen ja lämmin sää sulatti lumet monin paikoin, ja nyt ennustettu poutajakso kuivattaa maata pikkuhiljaa. Esimerkiksi Pohjois-Pohjanmaan eteläosissa lunta on enää vain varjopaikoissa.

– Tässä vaiheessa näyttää hyvältä, mutta vielä ei voi ennustaa, milloin päästään kylvötöihin, sanoo ProAgria Oulun erityisasiantuntija Risto Jokela.

Tulevaan kylvökauteen suhtaudutaan toiveikkaasti, sillä viime vuosi oli monelle viljelijälle surkea. Kylmä ja sateinen kesä pilasi sadon monin paikoin. Osa jätti pellot viljelemättä kokonaan.

– Viime vuonna tähän aikaan näytti vielä hyvältä, mutta lopputulos oli harvinaisen huono. Yhtä huonoa kesää tuskin on tulossa.

Jokelan mukaan viime kesän sateista ei pitäisi olla haittaa enää tänä vuonna.

– Pellot saattoivat jonkin verran tiivistyä, mutta routa on rikkonut maata, joten sen ei pitäisi enää vaikuttaa. Mutta ei siitä mitään hyötyä myöskään ole.

Tälle keväälle Jokelalla on säiden suhteen yksi toive.

– Huhtikuun 20. päivästä lähtien toukokuulle voisi olla poutaa.