1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. pyöräily

Pyöräilijän on pysyttävä pyörätiellä, vaikka ajoradalla olisi turvallisempaa – yksi poikkeus on

Pyöräilijän on käytettävä lain mukaan pyörätietä, jos sellainen löytyy. Laki ei ota huomioon sitä, missä olisi turvallisinta ajaa.

pyöräily
Maalattu pyörätien merkki asfaltissa
Pyöräily ja kävely ovat hyviä tapoja liikkumiseen perjantaina 18.9.2015.Jukka Töyli / Yle

Moni pyöräilee mielellään muun liikenteen mukana autojen rinnalla. Erityisesti kovaa vauhtia pitävät kilpapyöräilijät voivat ajatella, että heidän on parempi pysytellä kaukana muiden pyöräilijöiden ja kävelijöiden reitiltä.

– Jos järjellä ajattelee, voi ajoradan reunassa olla turvallisempaa. Erityisesti jos pyörätie on kapea ja siihen on yhdistetty myös jalkakäytävä. Lainsäädäntö ei tällaisia asioita kuitenkaan pohdi, kertoo ylikomisario Simo Pukkila Lounais-Suomen poliisista.

Laki on tiukka

Poliisin mukaan tieliikennelainsäädäntö on asiassa tiukkana. Pyöräilijän on käytettävä pyörätietä.

– Näin on, jos sellainen pyöräilijän kulkusuunnasta löytyy. Jos sitä ei ole, pitää pyöräilijän ajaa pientareella. Vain siinä tapauksessa, että se ei onnistu, saa pyöräilijä ajaa ajoradan oikeassa reunassa, kertoo Simo Pukkila.

Poliisi puuttuu liikenteen seassa sukkuloivien pyöräilijöiden liikkeisiin vain harvoin.

– Poliisi voi antaa tällaisessa tilanteessa sakkoja, mutta en muista että niitä olisi montaa vuosien saatossa kirjoitettu. Kai siitä huomautuksella selviää, jos noudattaa poliisin ohjetta ja siirtyy pyörätielle.

Poikkeukset hämmentävät

Poikkeustapaukset on määritelty tieliikennelaissa (siirryt toiseen palveluun) ja tieliikenneasetuksessa (siirryt toiseen palveluun) näin:

Jos pyörätie on vain tien vasemmalla puolella ja ajoradan oikealla puolella olevan pientareen tai ajoradan oikean reunan käyttö on kulkureitin tai muun vastaavan syyn vuoksi turvallisempaa, polkupyöräilijä saa lyhyellä matkalla käyttää piennarta tai ajoradan oikeaa reunaa.

Kun erityiset syyt siihen pakottavat, ajoneuvoa saa tilapäisesti kuljettaa muullakin kuin sille tarkoitetulla tien osalla, jollei siitä aiheudu vaaraa eikä huomattavaa haittaa.

Ylikomisario Simo Pukkila kertoo, että pyöräilijöiden tulkinta pakottavista syistä on usein eri kuin poliisin.

– Se, että haluaa ajaa kilpapyörällä kovaa, ei ole poliisin mielestä erityisen pakottava syy.

Pukkila toteaakin, että pyörätieltä poistuminen vaatii todellisen poikkeustilanteen.

– Jos pyörätiellä on esteitä tai se on niin huonossa kunnossa, että siellä ei voi ajaa, voi pyöräilijä siirtyä ajoradalle. Mutta vain siksi aikaa, kun tilanne vaatii. Pyörätielle pitää palata heti, kun mahdollista.

Juttuun lisätty pyörätietä koskeva teksti tieliikennelaista ja Simo Pukkilan viimeisen kappaleen kommentit 13.4.2016 kello 16:23.

Lue seuraavaksi