Näin pakolaisvirta Eurooppaan tyrehtyi - miten käy ulkopuolelle jääneiden?

Balkanin halki saapuu Eurooppaan nyt selvästi aiempaa vähemmän turvapaikanhakijoita. Kreikkaan saapuu keskimäärin 64 ihmistä päivässä, kun määrä vielä syksyllä oli jopa liki seitsemän tuhatta. Uusia tuloreittejä muotoutuu ajan myötä, mutta nyt pakolaisten näkökulmasta tilanne on kauhea: mahdollisuuksia saada turvapaikka lännestä ei juurikaan ole.

balkanin rajat

Animaatiosta käy ilmi, miten Eurooppa kiristi asteittain syyskuusta lähtien rajavalvontaansa.

Ensin Unkari sulki aidoin Serbian ja Kroatian vastaiset rajansa. Marraskuussa Makedonia ja Serbia alkoivat päästää rajojensa ylitse vain syyrialaisia, irakilaisia ja afganistanilaisia.

Helmikuussa Itävalta asetti katon rajan yli päästämilleen pakolaismäärille. Maaliskuussa Slovenia, Kroatia, Serbia ja Makedonia sulkivat rajansa kokonaan.

EU:n ja Turkin luovutussopimus astui voimaan maaliskuun 20. päivänä, ja ensimmäiset palautukset tehtiin Kreikasta Turkkiin 4. huhtikuuta.

Kaikki tämä näkyy hyvin YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n maahansaapumistilastoissa (siirryt toiseen palveluun):

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Eurooppaan tulee nyt ennätyksellisen vähän turvapaikanhakijoita. Kreikkaan esimerkiksi tuli 10.-16.4. keskimäärin vain noin 64 turvapaikanhakijaa päivässä, kun määrä viime vuoden lokakuussa oli keskimäärin 6 828 päivässä eli 107 kertaa nykyinen määrä.

Balkanin reitin sulkeutuminen sekä Venäjän kiristynyt rajavalvonta näkyy myös Suomessa (siirryt toiseen palveluun)Viikolla 11 oli alkuvuoden pienin turvapaikanhakijoiden määrä, 57 ihmistä. Viikoilla 12-15 tulijoita oli yhteensä 320 - mikä on vähemmän kuin yhtenäkään kuukautena viime vuonna. Pienempiä tulijamääriä on viimeksi ollut heinäkuussa 2014.

Pakolaisten palautuksien moraalia kyseenalaistetaan

YK:n ihmisoikeuksien julistus sekä Geneven pakolaissopimus määrittävät, että jokaisella vainon kohteeksi joutuneella on oikeus hakea turvapaikkaa muissa maissa.

EU:n alueelle on tällä hetkellä erittäin vaikea päästä.

Kreikkaan saapuvista palautetaan kaikki, jotka eivät hae turvapaikkaa Kreikasta. Turvapaikkaa hakevien hakemukset pikakäsitellään ja valtaosa heistäkin palautetaan Turkkiin.

Ihmisoikeusjärjestöt – muun muassa Human Rights Watch (siirryt toiseen palveluun) ja Amnesty International (siirryt toiseen palveluun)– sekä YK:n pakolaisjärjestö UNHCR (siirryt toiseen palveluun) ovat arvostelleet palauttamista, koska katsovat, ettei Turkki ole turvallinen palautuskohde, eivätkä palautetut siellä saa tarvitsemaansa tukea. Lisäksi korostetaan, ettei pakolaisten uudelleensijoittaminen voi korvata ihmisten oikeutta hakea itse turvapaikkaa toisesta maasta.

Kiintiöjärjestelmä on riittämätön

Viime vuonna EU päätti kiintiöpakolaisjärjestelmästä, jossa 22 504 pakolaisleireillä olevaa syyrialaista saa turvapaikan unionin jäsenmaihin. Tästä on toteutunut vasta nelisen tuhatta. Jos järjestely toteutuu täysimääräisenä, sen kautta saa turvapaikan vain puolisen prosenttia Syyrian naapurimaissa olevista syyrialaispakolaisista. Pelkästään Turkissa on kolmisen miljoonaa erimaalaista turvapaikanhakijaa, Libanonissa 1,5 miljoonaa.

Turkin kanssa solmitun luovutussopimuksen mukaan EU ottaa vastaan yhden syyrialaispakolaisen jokaista Kreikasta Turkkiin palautettua syyrialaista kohden. Kaikkiaan yhdessä edellä mainitun kiintiön kanssa määrä nousee korkeintaan 72 000:een, mutta määrä siis riippuu Kreikkaan pyrkivien ja käännytettyjen syyrialaisten määrästä.

Paineet lähteä ovat isot, koska esimerkiksi Turkissa ei tällä hetkellä valtaosalla pakolaisista ole edes työlupaa, saati paikkaa pakolaisleirillä.

Libyasta ehkä uusi tuloreitti?

Nyt arvuutellaan, mitä kautta Eurooppaan seuraavaksi aletaan pyrkiä, kun Kreikan ja Balkanin reitti on tukossa. Libyan kautta tuli Italiaan viime viikolla runsaasti väkeä, mutta reitti on vaarallinen Libyan sekasortoisuuden ja meren ylityksen riskien takia.

Kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön IOM:n mukaan Libyasta saapui Italiaan (siirryt toiseen palveluun) viime vuonna huhtikuun loppuun mennessä enemmän turvapaikanhakijoita (26 228) kuin tänä vuonna on tähän mennessä saapunut (23 170), mutta määrä on nyt noussut nopeasti. Viikko sitten Italiaan saapui kolmen päivän aikana 5 664 ihmistä. Tähän voi tosin olla syynä esimerkiksi säätilan muutos.

Italian pääministeri Matteo Renzi hillitsi perjantaina pelkoja pakolaisvyörystä ja katsoi, että määrät ovat linjassa viime vuoden lukujen kanssa.

– Mitään invaasiota ei ole meneillään, sanoi Renzi tiedotustilaisuudessa sen jälkeen, kun IOM oli julkistanut lukunsa.

Kreikkaan ja Italiaan erilaisia tulijoita - vielä

Libyasta tulevat näyttävät ainakin toistaiseksi olevan eri maista kuin mitä Kreikkaan tulevat. Libyasta on saapunut etupäässä Afrikan maista kotoisin olevia: Nigeriasta, Gambiasta, Senegalista, Guineasta, Norsunluurannikolta, Somaliasta, Malista ja Marokosta.

Kreikkaan taas on saapunut turvapaikanhakijoita erityisesti Syyriasta, Afganistanista, Irakista, Pakistanista ja Iranista. Heitä ei vielä näy Libyan reitillä.

Voi myös olla, että Turkkiin jääneet turvapaikanhakijat etsivät uuden tuloreitin Eurooppaan Bulgarian tai vaikkapa Ukrainan kautta.