Arkeologien luotilöytö tukee liioittelusta syytetyn Arabian Lawrencen sotakertomuksia

Arabian niemimaan aavikolla kaivauksia tehneet brittitutkijat kertovat löytäneensä vastikään myös toisen todisteen siitä, ett T. E. Lawrence oli mukana Arabikapinan keskeisessä junahyökkäyksessä.

tiede
Nainen katsoo Thomas Edward Lawrencen kuvaa.
Työntekijä katselee Thomas Edward Lawrencen kuvaa marraskuussa 2010 Landesmuseum für Natur und Mensch -museossa Oldenburgissa Saksassa.Carmen Jaspersen/DPA/EPA

Brittiarkeologit kertovat löytäneensä Arabian niemimaan aavikoilta luodin, joka antaa tukea Arabian Lawrencena tunnetun Thomas Edward Lawrencen omalle kertomukselle osuudestaan ensimmäisen maailmansodan Arabikapinaan.

Brittien yhteysupseerina alueella toiminut Lawrence on kertonut muistelmissaan osallistumisestaan arabien taisteluun osmanien valtakuntaa vastaan, mutta arvostelijat ovat väittäneet hänen liioitelleen tai jopa vääristelleen osuuttaan tiettyihin tapahtumiin.

Yksi tällainen kertomus on Lawrencen kuvaus siitä, miten hän osallistui Hallat Ammarin junahyökkäykseen vuonna 1917. Sitä pidetään Arabikapinan keskeisimpiin kuuluvana hyökkäyksenä.

Bristolin yliopiston (siirryt toiseen palveluun) arkeologit kuitenkin sanovat nyt, että heidän junahyökkäyksen tapahtumapaikalla tekemänsä luotilöytö tukee Lawrencen kertomusta.

Luoti on peräisin vuoden 1911 Colt-automaattipistoolista. Lawrencen tiedetään käyttäneen sellaista, kun taas on lähes varmaa, ettei sellaista ollut muilla hyökkäykseen osallistuneista, sanoo professori Nicholas Saunders Bristolin yliopistosta.

Arabikapinaa tutkittu kymmenissä kaivauskohteissa

Saunders on kollegoineen tehnyt kaivauksia kymmenissä aavikkokohteissa, jotka liittyvät arabien vuosien 1916–1918 kapinaan turkkilaisia vastaan. Lawrence auttoi ja neuvoi arabijoukkoja, joita Britannia tuki.

Kaivauksiin osallistunut tutkija Neil Faulkner sanoo, että luoti ja muut kymmenvuotisissa kaivauksissa tehdyt löydöt viittaavat Lawrencen omien kertomusten luotettavuuteen.

Saunders kertoo Live Science (siirryt toiseen palveluun) -nettisivustolle, että he halusivat tutkia nykyaikaisen sissisodan "syntypaikkaa" ja selvittää, onko mahdollista löytää siitä arkeologisia todisteita. Hänen mukaansa he löysivät enemmän kuin odottivat.

Myös junan nimikyltti viittaa Hallat Ammatiin

Sattumalta pari kuukautta sitten tehtiin toinen löytö, joka lisää Lawrencen kertomuksen uskottavuutta. Saundersin ryhmä löysi 80 vuotta kateissa olleen osmanien Hejazin rautateiden junan nimikyltin.

Suvun perimätiedon mukaan Lawrence otti sen muistoksi yhdestä junasta, joita vastaan hyökkäsi. Useimmissa junahyökkäyksissä muistoesineen ottamiseen ei olisi ollut aikaa tai mahdollisuutta, mutta pidemmässä Hallat Ammatin hyökkäyksessä tilaisuus oli parempi, Saunders sanoo.

Lisäksi hyökkäys oli niin onnistunut, että se todennäköisesti merkitsi Lawrencelle enemmän kuin muut junahyökkäykset, tutkijat arvioivat.