Kotibileisiin voi mennä vaikka villasukissa – Tutkija: ”Matalan kynnyksen meininki tulossa suosituksi”

Suomalainen bilekansa ei kaipaa krumeluuria, koreita puitteita tai edes liiemmin alkoholia. Kotibileissä olennaisinta ei ole ulkomuoto, vaan rento yhdessäolo. Tutkija uskoo, että etiketistä vapautuminen kielii matalan kynnyksen bilekulttuurista.

Kotimaa
Kolme henkilö istumassa sohvalla, villasukat pöydällä
Kaisu Jansson / Yle

Miltä tuntuisi bailata kotoisasti Tampere-talossa? Lukuisten isojen artistien konserttipaikkana tutuksi tullut Sorsapuistosali näkee lauantaina 16. huhtikuuta ensimmäiset kotibileensä. Pienemmiksi yksiköiksi jaetun salin eri huoneissa musisoivat tuoreet, nousevat nimet.

Kantava teema on musiikki, mutta luvassa on muunkinlaista viihdykettä aina lautapeleistä saunakaraokeen.

– Halusimme järjestää tapahtuman, jossa katsoja pääsisi itse osallistumaan tunnelman luomiseen eikä olisi vain istumassa ja kokemassa jotakin musiikkielämystä, kertoo Karoliina Huuskonen, yksi bileitä puuhaavan työryhmän jäsenistä.

Juhlavat puitteet eivät sanele bileisiin pukeutumista. Huuskonen lupaa, että sisään pääsee rennomminkin valmistautuneena – vaikka villasukissa. Kengät jätetään eteiseen kuten suomalaisessa kodissa yleensä.

– Nuorempi kävijä saattaa ajatella, että Tampere-taloon pitää pukeutua tietyllä tavalla. Olemme halunneet madaltaa kynnystä. Tänne ei tarvitse laittautua viimeisen päälle, vaan voi tulla sillä tavalla kuin olisi menossa jonkun kotiin vieraaksi.

Karoliina Huuskonen
Karoliina Huuskonen työryhmineen suunnitteli tapahtuman, johon 20–30-vuotiaat nuoret aikuiset osallistuisivat.Heidi Möttönen / Yle

”Ei tarvitse käyttäytyä kuin catwalkilla”

Bilekulttuuria tutkineen sosiologi Antti Maunun mukaan rento pukukoodi kuvaa ajan henkeä.

– Yksinkertainen, helppo meininki on tulossa suosituksi. Ehkä moni kokee, että jos on menossa baariin, pitää laittautua ja valmistautua jotenkin monimutkaisesti.

Julkisen tilan juhlien määrittely kotibileiksi on ennen kaikkea viesti kävijöille.

– Se kertoo siitä, että tänne voit tulla omana itsenäsi eikä tarvitse käyttäytyä kuin catwalkilla.

Ei humalan, vaan yhdessäolon vuoksi

Vaikka pukeutusmistrendit ja kulloinkin kuunneltu musiikki vaihtelevat muodin mukaan, biletyksen perusydin pysyy.

Se, mitä ihmisten välillä tapahtuu, on se polttoaine. Alkoholi on voiteluaine ja jäänmurtaja, joka poistaa sosiaalista kitkaa ja etäisyyttä.

Antti Maunu

– Se on aika konservatiivista toimintaa siinä mielessä, että perusasiat säilyvät samana vuosikymmenestä, jopa vuosisadasta toiseen. Olennaista on toisten kohtaaminen ja sosiaalisten tunteiden vaihtaminen iloisissa merkeissä, Maunu sanoo.

Juhlissa on usein läsnä alkoholi, mutta ihmiset bilettävät harvoin vain humaltuakseen.

– Se, mitä ihmisten välillä tapahtuu, on se polttoaine. Alkoholi on voiteluaine ja jäänmurtaja, joka poistaa sosiaalista kitkaa ja etäisyyttä.

– Jos joku haluaa vain kännätä, kannattaa ostaa halpaa olutta marketista ja mennä johonkin kellariin juomaan mahdollisimman paljon ja mahdollisimman nopeasti. Mutta se ei ole bilettämistä, Maunu muistuttaa.

Itsesäätelyn ytimessä porukassa pysyminen

Myös Tampere-talossa juhlijoita palvelee baari, josta saa alkoholijuomia opiskelijaystävällisin hinnoin. Tarjoilun ei uskota aiheuttavan ongelmia.

– Toivomme rauhallista menoa. Saa totta kai juhlia, mutta kaikki osaavat varmasti käyttäytyä fiksusti, Huuskonen sanoo.

Tavallisesti juhlakansa säätelee juomistaan seuransa mukaan.

– Biletyksen itsesäätelyn ytimessä on, että pysyy porukan mukana. Jos juo liikaa, tippuu pois kaikesta siitä, minkä vuoksi on tullut juhlimaan, Maunu toteaa.