1. yle.fi
  2. Uutiset

Haluatko palasen lahtelaista katukulttuuria pihallesi? – Aleksin kiviä jaetaan ilmaiseksi

Lahden Aleksinterinkadun mittava saneeraus alkaa huhti-toukokuun vaihteessa. Katu-urakassa irrotetaan tuhansia neliömetrejä jalkakäytävien betonilaattoja. Katukivet jaetaan halukkaille.

jalkakäytävät
Lahden Aleksanterinkatu
Katuremontissa heitteille jäävät betoniset katukivet jaetaan halukkaille.Vihtori Koskinen/ Yle

Lahden miljoonia jalkapareja palvelleet betoniset katukivet jaetaan Aleksanterinkadun mittavan katu-urakan yhteydessä kaikille halukkaille.

Voi sitten naapureille kehuskella, että minullapa on Aleksanterinkadun kivet omalla pihallani.

Santtu Vesterinen

Urakoitsija, EKT-Infran työmaapäällikkö Santtu Vesterisen mukaan urbaaneilla katukivillä saisi aika monta mökkipihaa päällystettyä.

– Puhutaan tuhansista neliöistä, eli kiveä on kyllä todella paljon. Niillä saisi monta pihaa päällystettyä. Voi sitten naapureille kehuskella, että minullapa on Aleksanterinkadun kivet omalla pihallani, Vesterinen summaa.

Vesterisen mukaan betonikivet ovat hyväkuntoisia. Jos kivillä ei löydy ottajia, ne kärrätään jäteasemalle.

– Historiallista arvoakin niistä löytyy, kun ne ovat olleet tunnetulla kävelykadulla. Jos kiviä haluaa, voi olla yhteydessä meikäläiseen, Vesterinen lupailee.

Aleksanterinkadun jalkakäytävien betonikivet ovat palvelleet parikymmentä vuotta.

– Jalkakäytävien betonikiveys on peräisin 90-luvun lopulta. Jalkakäytävällä käytetyt graniittikivet ovat huomattavasti vanhempia. Niitä on kierrätetty useampaan kertaan, Lahden kaupunginmuseon tutkija Riitta Niskanen kertoo.

Aleksin remontti supistaa ajorataa, mutta leventää jalkakäytävää

Lahden Aleksanterinkadun katu-urakan on tarkoitus alkaa huhti - toukokuun vaihteessa. Urakassa on vielä valitusaika meneillään, mutta urakoitsijan mukaan valitukset tässä vaiheessa ovat hyvin epätodennäköisiä.

Jos kiviä haluaa, voi olla yhteydessä meikäläiseen.

Santtu Vesterinen

Näillä näkymin katu-urakka alkaa parin viikon kuluttua.

– Työkoneet ilmestyvät Rauhankadun ja Aleksanterinkadun kulmaan viimeistään kolmen viikon kuluttua. Sieltä urakka alkaa. Se etenee kesän mittaan kohti Vesijärvenkatua. Koko urakan pitäisi olla valmis 18. marraskuuta, Vesterinen kertoo.

Aleksanterinkadun katu-urakassa yksisuuntainen ajorata kavennetaan neljä metriä leveäksi. Samaan aikaan kävelykatua levennetään. Pyörätie siirtyy hieman remontin yhteydessä ja se päällystetään värillisellä asfaltilla. Aleksanterinkadun pintamateriaalit uusitaan, paitsi ajoradan noppakivet ladotaan takaisin remontin päätteeksi.

Lue seuraavaksi