Ennakkoluulot riivaavat Parkinsoniin sairastunutta – "Osa masentuu ja osa alkaa taistella"

Parkinsonin tautia tuntevien mukaan edessä voi olla monta hyvää vuotta. Tietämättömät puolestaan painottavat kuolemaa, pakkoliikkeitä ja katoavaa mielenterveyttä. Moni tautiin sairastunut yrittääkin salata sairautensa pitkään, vaikka tukeakin olisi tarjolla.

terveys
Kainuun Parkinson-yhdistyksen tiedottaja Mirjami Korhonen.
Niko Mannonen / Yle

Parkinsonin tautiin sairastuvan tulevaisuus lupaa vain ankeutta, jos uskoo ennakkoluuloja, joita taudin ympärillä liikkuu. Diagnoosin saanut saa kuulla ympäristöstään nopealla aikataululla ennusteet siitä, että kuolema korjaa nopeasti, liikuntakyky katoaa ja samoin käy työkunnolle ja mielenterveydelle.

Itsekin Parkinsonin tautia sairastava Kainuun Parkinson-yhdistyksen tiedottaja Mirjami Korhonen muistuttaa, että kyse on ennakkoluuloista.

– Totta kai kaikki nuo asiat tulevat alussa mieleen, sillä kukapa ei olisi pakkoliikkeistä kärsivää parkkislaista nähnyt. Kun oma diagnoosini varmistui, minua helpotti se, että olin nähnyt läheltä äitini sairastavan samaa tautia 25 vuoden ajan.

Ennakkoluulot ovat kuitenkin vahvoja, eikä niiden alta ole helppo nousta. Mirjamin lähiympäristö jakautui kahtia diagnoosin jälkeen.

– Ne, jotka tiesivät sairaudesta, tuumasivat, että edessäni voi olla monta hyvää vuotta. Toinen puoli muistutti huitomisesta, pakkoliikkeistä, liikuntakyvyn katoamisesta ja lääkkeiden tuomista sivuoireista. Osa masentuu ja osa alkaa taistella näiden tunteiden pohjalta.

Tukea on tarjolla

Korhonen tuumailee, että tiedon puute on osaltaan syynä siihen, että ennakkoluulot jylläävät.

Kun oma diagnoosini varmistui, minua helpotti se, että olin nähnyt läheltä äitini sairastavan samaa tautia 25 vuoden ajan.

Mirjami Korhonen

– Toisaalta ihan kaikkea ei sairastuttuaankaan halua heti tietää, sillä taudin loppuvaihe ei ole häävi. Sitä oppii elämään hetkessä ja nauttimaan esimerkiksi hiihdosta järven jäällä.

Parkinsonin tautiin sairastuvan ei tarvitse olla yksin tautinsa kanssa, sillä esimerkiksi Parkinson-yhdistyksillä on viikoittain toimintaa jäsenilleen.

– Silti kynnys liittyä jäseneksi on monelle iso ja mieluummin yritetään salata sairaus. Sitten kun on mukaan lähtenyt ja osallistunut viikoittain järjestettäviin tapahtumiin, joissa jokainen toivotetaan halauksella mukaan, on huomattu, että tämähän on mukavaa.