110 000 uutta työpaikkaa – Miten hallitus aikoo saavuttaa tavoitteensa? Suora lähetys kello 11.55

Ministerit Olli Rehn, Jari Lindström ja Lenita Toivakka kertovat tänään toimista, joilla hallitus aikoo edistää yrittäjyyttä ja vahvistaa työllisyyttä. Huomio on tästä eteenpäin työllisyyttä lisäävissä toimissa, pääministeri Juha Sipilä on todennut. Yle näyttää tiedotustilaisuuden suorana ja sen jälkeisessä nettilähetyksessä Suomen Yrittäjien ekonomisti kommentoi hallituksen esittelemiä linjauksia.

Kotimaa
Grafiikka.
Yle

Hallitus pitää tänään tiistaina tiedotustilaisuuden niin sanotusta yrittäjyys- ja työllisyyspaketistaan.

Uusista yrittäjyyttä edistävistä ja työllisyyttä vahvistavista toimista ovat kertomassa elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk.), oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps.) sekä ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka (kok.).

Tiedotustilaisuuden on määrä alkaa kello kahdeltatoista. Yle esittää sen suorana nettisivuillaan ja Yle Areenassa. Suora lähetys valtioneuvoston tiedotustilasta alkaa kello 11.55.

Sipilä: Kipeät päätökset on tehty

Hallitus on jo hallitusohjelmassaan (siirryt toiseen palveluun) linjannut, että yhtenä sen päätavoitteena on nostaa työllisyysaste 68 prosentista 72 prosenttiin eli luoda noin 110 000 uutta työpaikkaa.

Uusista työllisyyttä vahvistavista toimista päätettiin viikko sitten tiistaina, pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen ensimmäisessä kehysriihessä.

Kipeät päätökset on tehty. Hallituksen huomio on työllisyyttä lisäävissä toimissa.

Juha Sipilä

– Nyt kun kipeät päätökset on tehty, hallituksen huomio tästä eteenpäin on työllisyyttä lisäävissä toimissa,Sipilä ilmoitti kehysriihen jälkeisessä tiedotustilaisuudessa.

Kehysriihessä hallitus päätti muun muassa purkaa kannustinloukkuja ja laajentaa työttömyysetuuksien aktiivikäyttöä. Näin pyritään nopeuttamaan työn vastaanottamista, lyhentämään työttömyysjaksoja, parantamaan työllistymisedellytyksiä ja alentamaan rakenteellista työttömyyttä, hallitus luetteli tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun).

Työttömyysetuuksien käyttötarkoitusta hallitus laajentaa liikkuvuusavustuksen, starttirahan ja palkkatuen rahoittamiseen: esimerkiksi yrittäjäksi ryhtyvälle työttömälle työnhakijalle myönnetään enintään vuoden ajaksi peruspäivärahan suuruinen starttiraha. Tämä olisi mahdollista rahoittaa työttömyysetuusmäärärahoista.

"Nyt on toimeenpanon aika"

Hallitus linjasi kehysriihessään myös sen, että työttömyysturvan vastikkeellisuutta vahvistetaan ja työttömien työn vastaanottovelvollisuutta tiukennetaan. Lisäksi hallitus aikoo täydentää yrittäjyyttä edistäviä toimia.

Tarkka toimenpidelista ja toteutusaikataulu on tarkoitus julkistaa tämänpäiväisessä tiedotustilaisuudessa.

Oikeus- ja työministeri Lindström lupasi maanantaina, että uusia keinoja ja avauksia työllisyysasteen nostamiseksi olisi luvassa jo tänään.

Tilastografiikka hallituksen työllisyystavoitteista.
Klikkaa isommaksi.Yle Uutisgrafiikka

– Uusia työllisyyskokeiluja ja -ratkaisuja työllisyyskynnyksen madaltamiseksi, hän kommentoi Ylelle. Lindström vakuutti uskovansa yli sadantuhannen uuden työpaikan tavoitteeseen, siitä huolimatta, ettäkäytännössä hallitus on yhä lähtötasossa työpaikkojen lisäämisessä.

– Olemme tehneet kaikki merkittävimmät päätökset. Nyt on toimeenpanon aika, ministeri sanoi.

Viikon takaisessa kehysriihessä sovittiin, että uusia työllisyyttä vahvistavia toimia on tiedossa vastedeskin: Niistä on määrä päättää ensi syksyn budjettiriihessä. Uusia toimia valmistellaan Lindströmin johdolla.

Suomen Yrittäjien ekonomisti Petri Malinen kommentoi tiedotustilaisuuden antia tuoreeltaan Ylen suorassa nettilähetyksessä. Lähetys alkaa, kun tiedotustilaisuus on loppunut.