1. yle.fi
  2. Uutiset

Haravan alta paljastui yllätys – pariskunta suojelee yksinäistä korvasientä kotitalonsa pihassa

Huhtikuun alussa esiin putkahtanut korvasieni on sienen ystävälle todellinen aarre. Korvasieniä voi jo hyvin löytää lämpimiltä sulapaikoilta, mutta paras satokausi on vielä edessäpäin.

Kotimaan uutiset
Korvasieni
Sini Ojanperä / Yle
Korvasieni
Kouvolalainen keruutuotekouluttaja ja -tarkastaja Paula Niskala löysi pihastaan yllättävän varhain korvasienen. Sieni sai tuolin suojakseen.

Korvasieniä on alkanut nousta maasta. Suomen Sieniseuran mukaan ensimmäisiä löytöjä on tehty viikko sitten ainakin Etelä- ja Varsinais-Suomessa.

Luonnonvarakeskuksen vanhemman tutkijan Kauko Salon mukaan korvasienikausi on alkamassa ja huhtikuussa niitä on mahdollista löytää etenkin aurinkoisilta rinteiltä, joilta lumi on sulanut varhain.

– Pääasiallinen satokausi on toukokuussa, Salo kertoo.

Lämmin syyssää saattaa edistää korvasienten kasvua keväällä, sillä sieni kasvattaa itselleen pienen alun jo syksyllä. Keväällä useamman asteen pakkanen voi saada korvasienet mustumaan.

Aikainen yksilö uhmaa pakkasta

Kouvolan pohjoisosassa Jaalassa keruutuotekouluttaja ja -tarkastaja Paula Niskala teki pihastaan yllättävän sienilöydön viikko sitten.

– Ajattelin haravoida tämän paikan ja katsoin, että siellä on männynkäpy. Eikä mitään, korvasienihän se olikin, hän päivittelee.

Nainen kantaa tuolia
Juha Korhonen / Yle

Kymmeniä vuosia samalla paikalla asunut Niskala olisi odottanut ensimmäisiä itiöemiä vasta kuukauden kuluttua.

– Joku vanha sanonta on, että kun on koivussa hiirenkorvat, silloin löydät parhaan sadon korvasienestä, ja nythän ovat hiirenkorvat aika kaukana, hän toteaa.

Sieni ei ole saanut vielä seuraa, vaan se on kasvanut yksin paikallaan. Niskala ei ole vielä raaskinut poimia kahta hallayötäkin uhmannutta yksilöä.

– Sitäpä nyt harkitaan, se kasvaa koko ajan lisää tuossa ja tarkkaillaan, miten kestää pakkasen. Hyvännäköinen se on ja pullistuu koko ajan lisää, Niskala kuvailee nyt lapsen nyrkin kokoisen sienen kehitystä.

Paula ja Eero Niskala ovat pitäneet sientä suojassa kanaverkkoon kääräistyn tuolin alla, jotta koira ei ainakaan vahingossa talloisi sitä tassuillaan.

Muista myrkyllisyys

Sieniasiantuntijat muistuttavat, että korvasienet on käsiteltävä oikein ennen kuin niitä voi käyttää. Ohjeita korvasienten käsittelyyn löytyy esimerkiksi Eviran nettisivuilta (siirryt toiseen palveluun). Käsittelemättöminä korvasieni on myrkyllinen.

Toinen syötävä kevätsieni on huhtasieni, jota voi hyvällä tuurilla kasvaa jopa omassa pihassa.

Lue seuraavaksi