1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutiset viittomakielellä

Kansainvälisiä kuurojen uutisia valmistellaan suomalais-albanialaisena yhteistyönä

Google myönsi 360-tuhatta euroa Humakin johtamalle hankkeelle, jossa kehitetään selkomuotoista uutispalvelua kansainvälisellä viittomisella. Kansainvälinen viittominen ei ole itsenäinen kieli, vaan monesta viittomakielestä koostuva viittomismuoto, jota käytetään kuurojen kansainvälisissä tapaamisissa.

Yle Uutiset viittomakielellä
Kuvakaappaus Yle Uutiset Viikko viitottuna -lähetyksestä.

Vaikka monissa Euroopan maissa on omat viittomakieliset uutisensa, on tarvetta myös selkomuotoiselle kansainvälisellä viittomisella toteutettavalle uutispalvelulle. Euroopassa on arviolta 250 000 kuuroa, jotka eivät ole lukutaitoisia tai eivät ymmärrä lukemaansa riittävän hyvin heikon koulutustaustan takia.

– Kuuro ymmärtäisi uutisia helpommin, koska hän olisi saanut koulutusta tai oppinut lapsuudessaan viittomakieltä. Yksinkertaisen visuaalinen ja selkeä tietoa lisää saavutettavuutta. Olisi hienoa, jos tämä uutispalvelu nähtäisiin Euroopan alueella, kommentoi asiaa projektikoordinaattori Florjan Rojba Albanian Kuurojen Liitosta.

Ylikansallinen hanke

Kolmivuotisen kestävän kehityksen hankkeen aikana Kymenlaakson ammattikorkeakoulu luo verkkoon yksinkertaisen ja selkeän uutisvälineen, joka toimii erilaisilla laitteilla. Humanistinen ammattikorkeakoulu vastaa sisällöstä.

Uutisia tuotetaan mallilla, jossa suomalainen tulkkausalan yritys Viparo tekee luotettavasta uutislähteestä saadun uutisen perusteella raakakäännöksen kansainväliselle viittomiselle, videoi käännöksen ja lähettää videomateriaalin Albaniaan.

Videoiden perusteella uutisankkureina toimivat albanialaiset lukutaidottomat kuurot viittovat uutiset lopulliseen muotoon selkeällä visuaalisella tavalla, käyttäen eräänlaista selkoviittomista minkä jälkeen ne julkaistaan.

Tavoitteena on tarjota uutispalvelu Euroopan alueella. Vielä ei ole päätetty, julkaistaanko uutiset joka päivä vai kerran viikossa. Humakin mukaan Googlen hankkeelle antama 360 000 euron rahoitus on tärkeää.

– Tässähän upeata on se, että maailmanlaajuisesti toimiva suuryritys Google kiinnostuu tästä tai viittomakieli saa enemmän näkyvyyttä. Tämä on hieno asia myös Albanian (kuurolle) vähemmistölle, joka saa huomiota, sanoo yliopettaja Päivi Rainò Humakista.

Lue seuraavaksi