1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Silakoistaan tunnettu Salve-ravintola sai lähtöpassit taloyhtiöltä – uusi ravintola tilalle

Kuuluisa helsinkiläinen ravintola Salve joutuu muuttamaan Hietalahdenrannasta, koska taloyhtiö ei enää uusinut sen vuokrasopimusta. Entinen merimieskapakka Salve on toiminut samassa paikassa 1920-luvulta lähtien. Salve on kuuluisa silakkapihveistään ja originellista sisustuksestaan. Taloyhtiö saa paremman vuokran kilpailevalta ketjulta.

Kuva: Timo Nykyri / Yle

HOK-Elannon nykyään pyörittämä ravintola Salve joutuu muuttamaan Hietalahdenrannasta tämän vuoden loppuun mennessä.

– Asunto-osakeyhtiö Hietala Bostads Ab ei halunnut uusia pitkää vuokrasopimustamme eikä meille ilmoitettu syytä. Me olisimme halunneet jatkaa, HOK-Elannon ravintolatoimialan johtaja Jouko Heinonen kertoo.

Heinosen mukaan esimerkiksi Salven terassista ei ole aiheutunut järjestyshäiriöitä, joista talon asukkaat olisivat valittaneet.

Ravintolatoiminta Salven paikalla kuitenkin jatkuu.

HOK-Elannon tilalle Royal Ravintolat

– Saimme paremman vuokratarjouksen Royal Ravintoloilta. HOK-Elannon kanssa kyllä neuvoteltiin, mutta taloyhtiön hallitus toimii taloyhtiön edun mukaisesti, asunto-osakeyhtiö Hietala Bostads Ab:n hallituksen puheenjohtaja Markku Häyrinen sanoo.

Häyrinen ei kerro, kuinka paljon enemmän Royal Ravintolat maksaa vuokraa kuin HOK-Elanto.

Eikö Salven historia painanut mitään?

– Viime viikolla ylimääräisessä yhtiökokouksessa joku otti asian esiin sanoen, että tällaisia hirveyksiä tapahtuu. Mutta sen jälkeen siellä yleisesti kiiteltiin taloyhtiön hallitusta toiminnasta asukkaiden edun mukaisesti. Asunto-osakeyhtiö ei voi kannattaa osuustoiminnallista liiketoimintaa, Häyrinen sanoo.

Silakat pysyvät, uusi ketju vakuuttaa

Royal Ravintolat Oy:n toimitusjohtaja vakuuttaa, että kaupungin parhaista silakoista pääsee jatkossakin nauttimaan Salven tilalle tulevassa ravintolassa.

– Meille on kunnia asia päästä kauhan varteen Salven paikalla. Se on yksi Stadin legendoista ja tulemme pitämään huolen siitä, että Hietsun rannassa päästään nauttimaan jatkossakin kaupungin parhaista silakoista, toimitusjohtaja Aku Vikström kertoo tiedotteessa.

Salve pysyy Hietalahdessa

Vanhalle merimieskapakalle Salvelle etsitään nyt uutta kotisatamaa Hietalahdesta.

– Uutta tilaa etsitään nimenomaan Hietalahden alueelta. Liiketaloudelliset syyt ovat tärkeitä mutta niin ovat myös historia ja perinne, siksi Hietalahden alue kiinnostavin kohde, mistä Salvelle haetaan uutta paikkaa, HOK-Elannon toimialajohtaja Heinonen kertoo.

Heinonen ei sulje pois esimerkiksi Hietalahden hallia uutena paikkana ravintolalle.

Heinosen mukaan Salve on kannattava ravintola, jonka ovat viime vuosina löytäneet myös aasialaiset matkailijat.

– Kyllähän Salve on helsinkiläisessä ravintolaelämässä legendaarinen ravintola tai niin ainakin haluan uskoa. Sillä on vahva kanta-asiakasporukka, mutta mainetta ulkomaillakiin ja vuosittain entistä enemmän turisteja tutustuu Salveen. Empiirisen kokemukseni mukaan yhä suurempi osa on Aasiasta.

Nykyisessä Salvessa on 71 asiakaspaikkaa sisällä ja lisäksi 43 terassilla.

Lisätty Royal Ravintoloiden kommentti klo 17.59.