1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Lapin lehmät maidontuottajina maan kärkikastia

Lapin lypsylehmien keskituotos oli viime vuonna Suomen toiseksi paras.

Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Lapin lypsylehmät tuottivat keskimäärin 9779 kiloa maitoa lehmää kohti vuodessa, kun koko Suomen tasolla määrä jäi 9438 kiloon. Pro Agrian kokoamassa tuotosseurannassa Lapin edelle ylsi vain Ahvenanmaa. Heti perässä tulivat Pohjois-Karjala, Pohjois-Savo sekä Kainuu.

Kun viljelijät ja eläimet voivat hyvin niin silloin saadaan myös tulosta

Kaisu Risto, Pro Agrian tuotosseurannan asiantuntija.

Pro Agrian tuotosseurannan asiantuntijan Kaisu Riston mukaan Lapin hyvä keskituotos oli monien tekijöiden ansiota: Maanviljelijät ovat pääsääntöisesti päätuotantosuunnaltaan maidontuottajia, eikä heillä ole sivutoimia. Tuottajat tuottavat pellolta ruokaa, hyvä kasvinviljely tekee hyvän sadon ja sitä täydennetään väkirehulla. Myös jalostuksella parannetaan tuotosta.

Lapin keskimääräinen lehmäluku tilaa kohti on lähes 33 kappaletta, mikä jää valtakunnallisesta keskimääräisestä reilusta 39 lehmästä. Lapin maitotilat ovat hyvässä kunnossa, mikä näkyy karjan maidontuotannossakin.

– Kun viljelijät ja eläimet voivat hyvin niin silloin saadaan myös tulosta, Risto tietää.

Hänen mukaansa tuotosseurannassa on käynnissä valtakunnallinen leikkimielinen kilpailu parhaasta keskituotoksesta. Lappi on jo pitkään ollut tuotosseurannan kärkipäässä.

– Ollaan ylpeitä siitä ja meidän hyvistä tuottajista, hän hymyilee.

Tuotosseurantaan osallistuvat tilat valitsevat maidon mittauksen kahden, neljän, kuuden tai kahdeksan viikon välein. Näytteitä otetaan vähintään kuusi kertaa vuodessa. Pro Agria laskee tuotokset ja tekee niiden pohjalta vuosittain tuotosseurannan.

Heidän mukaansa tuotosseurantaan kuuluvan karjan maidontuotos on keskimäärin yli 2000 kiloa korkeampi kuin seurantaan kuulumattomien karjojen. Riston mukaan syytä on vaikea sanoa, mutta arvelee sen johtuvan ruokinnan optimoinnista.