Yläkoululaiset innolla yrityskylään: "Jouduimme arpomaan osallistujat, kun oli niin paljon tulijoita"

Kuopion yrityskylä on laajentanut myös yläkouluihin. Kevään aikana kävijöitä on jo tuhat ympäri Itä-Suomea. Ensimmäiset osallistujat on valittu arvalla.

Yritystiedot
Kuopion yrityskylän ensimmäisen yrityspelikisan voittajat Ville Puhakka, Juuso Välipakka, Kristian Vihonen ja Pauli Romashko.
Toni Pitkänen / Yle

Aikaisemmin Kuopion yrityskylä on keskittynyt alakoululaisiin, mutta nyt toimintaa kehitetään yhdeksäsluokkalaisille ja myöhemmin myös kuudesluokkalaisille. Yrityskylä toimii Hermannin kauppakeskuksessa ja vaikutusalueena on koko Itä-Suomi.

Hatsalan yläasteen opinto-ohjaana Irma Snellman sanoo, että ensimmäiseen ryhmään yläasteelta oli niin kova ruuhka, että osallistujat jouduttiin arpomaan.

– Oppilaiden kannalta tämä on erittäin hienoa, kun on toiminnallista oppimista ja pääsemme koulun ulkopuolelle. Teemme yhteistyötä eri tahojen kanssa.

Kuopion yrityskylän aluepäällikkö Johanna Haapakorva kertoo, että nuoret pääsevät kylässä harjoittelemaan globaalin talouden ja yritystoiminnan työtä käytännössä.

– He hyppäävät yrityksen johtoryhmän saappaisiin ja sitä kautta he kokeilevat, miltä tuntuu työskennellä yrityksen työtehtävissä.

Yrityskylässä mukana aidot yrityskumppanit

Opintokokonaisuudessa oppilaat kirjoittavat myös työhakemuksen ja käyvät työhaastattelussa, käyvät työssä, ansaitsevat palkkaa ja maksavat siitä verot sekä opettelevat hallitsemaan rahankäyttöään ja kulutustaan.

Yrityskylä pyrkii ehkäisemään myös nuorten syrjäytymistä ja työttömyyttä tarjoamalla kouluopetuksen tueksi opintokokonaisuuden, jossa oppilaat saavat myönteisen ja käytännönläheisen kokemuksen työelämästä ja kansalaisten roolista yhteiskunnassa.

Hatsalan yläasteen ysiluokkalaisen Eevi Pajala pääsi laajentuneeseen yrityskylään ensimmäisessä ryhmässä.

– Tosi kivalle tuntuu. Täällä saa selkeän kuvan siitä, millaista yritystoiminta on. Siinä on haasteita, mutta se on samalla hauskaa, Pajala kiittelee.

Toiminta yrityskylässä perustuu siihen, että mukana ovat aidot yrityskumppanit. Nyt pilottiyrityksenä on Metso ja myös paalutuskonevalmistaja Junttan on tulossa mukaan.

– Otamme erityisesti vientiyrityksiä, koska toimimme kansainvälisillä markkinoilla, Haapakorva sanoo.

Yrityspelissä maine tärkeintä

Kuopion yrityskylän ohella yläkoululaisia pilotoi nyt myös Vantaan yrityskylä ja myöhemmin toiminta on tarkoitus laajentaa seitsemälle paikkakunnalle.

Yrityskylässä yläkoululaiset pelaavat yrityspeliä nelihenkisissä joukkueissa. Pelin voittaa se joukkue, jolla on hyvä liiketulos ja paras maine.

Myös rahoituksen onnistunut järjestäminen kuuluu peliin. Sara Helin oli ensimmäisenä pelipäivänä pankinjohtajan roolissa.

– Pari tiimiä on jo lainaa hakenut ja sitä olen myöntänytkin heille. Maine on ollut hyvä ja tilauksia on riittänyt. Jännittää pelata tätä peliä pankinjohtajan roolissa.

Tuntuuko ura sellaiselta, jota voisi ajatella aikuisenakin? – Mahdollisesti, Helin jatkaa.

Ensimmäisen yrityspelikisan voittivat Ville Puhakka, Juuso Välipakka, Kristian Vihonen ja Pauli Romashko. Kisa opetti yrityselämästä paljon.

– Myimme kivenmurskaimia Saksan markkinoille. Tärkeintä on hyvä maine ison voiton ohessa, sillä pääsee isommille markkinoille. Maine hankitaan hyvällä asiakaspalvelulla, se on tosi tärkeää, voittajat tiivistävät kisan annin.