Itä-Suomen yliopistolla takana seitsemät yt:t – "Seuraavia jo odotetaan"

Itä-Suomen yliopisto on saanut päätökseen seitsemännet yt-neuvottelunsa. Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO ry:n pääluottamusmiehen mukaan henkilöstö osaa odottaa jo seuraavia.

Kotimaa
Antero Puhakka
Heikki Haapalainen / Yle

Itä-Suomen yliopiston hallitus käsitteli 11.4. toiminnan rakenteellista kehittämistä.

Hallituksen tekemien päätösten myötä yliopisto irtisanoo 55 henkilöä. 65:n eläkkeelle jäävän henkilön tehtäviä ei enää täytetä. Lisäksi yliopisto muun muassa yhdistää hallintonsa ja uudistaa Aducaten toimintaa.

Yksi isoimmista ratkaisuista on opettajankoulutuksen siirtäminen kokonaan Savonlinnasta Joensuuhun syyslukukaudesta 2018 lähtien.

– Se on todella iso isku Savonlinnalle. Me olisimme pääluottamusmiehinä toivottu, että yliopiston hallitus olisi päätynyt toisenlaiseen ratkaisuun. Siinä olisi ollut järkiperäisiä syitä sekä tutkimuksen, koulutuksen että yhteiskunnallisen vaikuttavuuden vuoksi, Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO ry:n pääluottamusmies Antero Puhakka toteaa.

Seuraavaa yt-kohdetta jo arvuutellaan

Pääluottamusmies Antero Puhakan mukaan esimerkiksi Turussa ja Jyväskylässä yliopistojen ratkaisut ovat kunnioittaneet henkilöstöä enemmän.

Arvuuttelun kohde on, että mikä on seuraava yt-kohde. Ei siis se, onko joku seuraava yt-kohde. Tämä on pakko saada ratkaistua.

Antero Puhakka

– Juuri kävin tasekirjat läpi vuodesta 2010, niin (Itä-Suomen) yliopisto on tehnyt 35 miljoonaa euroa ylijäämää kumulatiivisesti näiden vuosien aikana ja henkilötyövuodet ovat vähentyneet yli 400:llä. Eli kyllä sillä olisi ollut mahdollista taseen kautta tehdä näitä ratkaisuja huomattavan paljon keveämmin kuin nyt, Puhakka sanoo.

– Kyllähän se Itä-Suomen yliopiston yt-historia on valitettava. Kun ihmiset ottavat yhteyttä, niin he kysyvät, että milloinka se meidän vuoro on. Arvuuttelun kohde on, että mikä on seuraava yt-kohde. Ei siis se, onko joku seuraava yt-kohde. Tämä on pakko saada ratkaistua. Toisaalta maan hallituksen toimista ei tällä hetkellä ole tietoa ja sieltä voi tulla vielä ikäviä yllätyksiä. Jatkuvat yt:t ovat aiheuttaneet epäuskoa tulevaisuuteen, mikä vaikeuttaa kaiken uuden suunnittelua, Antero Puhakka sanoo.