1. yle.fi
  2. Uutiset

Sakset takaisin pakkiin, sillä saatat pilata omenapuusi – älä tee tätä yleistä virhettä keväällä

Hedelmäpuun leikkaamisessa ajoitus on erittäin tärkeää. Vanhaa puuta ei kannata saksia keväällä ollenkaan, selviää Pohjoisen puutarhoissa -videosarjan uudessa jaksossa. Toinen yllättävä seikka on se, että pohjoisessa voi kasvattaa omenoiden lisäksi päärynöitä, luumuja ja jopa viinirypäleitä.

luonto
Pohjoisen puutarhoissa -logo ja omenapuu
Hedelmäpuun voi pilata leikkaamalla, selviää tässä Pohjoisen puutarhoissa -jaksossa

Hedelmäpuut kasvavat hyvin myös Pohjois-Suomessa.

Viitosvyöhykkeellä Nivalassa pomologi Tuomo Vähäsarjan pihalla kasvaa parisataa eri omenalajiketta, viitisenkymmentä päärynää sekä esimerkiksi luumuja, viinirypäleitä ja kirsikoita. Eksoottisimpana tuttavuutena on aprikoosi.

– Nämä ovat Siperiassa jalostettuja lajikkeita ja tuottavat satoa Sallassa asti. Miksi ne eivät täällä menestyisi, Vähäsarja toteaa.

Kevät kiihdyttää, syksy hillitsee

Kun hedelmäpuuharrastajan kanssa alkaa puhua puiden hoitoleikkauksista, silmiin nousee palo. Liian usein kotipuutarhureita kehotetaan leikkaamaan puut keväällä, vaikka se voi olla puulle erittäin haitallista.

– Meillä oppilaitoksissakin opetetaan, että omenapuu pitäisi leikata keväällä. Meillä on kuitenkin kaksi eri leikkaustarvetta. Keväällä leikataan nuoria puita ja yllytetään niitä kasvamaan. Syysleikkauksen tarkoituksena on puolestaan hillitä kasvua, Tuomo Vähäsarja summaa.

Omenapuun tulisi olla ilmava ja vanhan sanonnan mukaan niin harva, että sen läpi voi heittää karvalakin. Jos vanhan puun leikkauksen tekee keväällä, on seurauksena vesiversojen viidakko.

Oksat kasvavat täyteen vesiversoa ja puu on seuraavana syksynä kuin viidakko.

Tuomo Vähäsarja

– Vaikutus on sellainen kuin olisi tuonut pari säkillistä apulantaa puun juurelle. Oksat kasvavat täyteen vesiversoa ja puu on seuraavana syksynä kuin viidakko.

Älä kuitenkaan jätä leikkaamatta

Omena- ja päärynäpuiden leikkaamista ei kuitenkaan kannata jättää tekemättä, sillä leikkaamaton puu on usein liian tiheä ja altis kasvitaudeille. Myös hedelmien koko pienenee leikkaamattomassa puussa. Sen sijaan kirsikka- luumu- tai kriikunapuita ei kannata leikata kuin pakon edessä – ja aina vain syksyisin, Vähäsarja opastaa.

Pohjoisen puutarhoissa –sarjan kolmannessa jaksossa puhutaan hedelmäpuiden kasvattamisesta ja ennen kaikkea niiden hoitoleikkauksista. Katso lisää Tuomo Vähäsarjan vinkkejä ja neuvoja yllä olevalta videolta.

Lue seuraavaksi