Savonlinnassa pettymysten päivä – Kaupunginjohtaja toivoo, että kampuksen siirto saadaan peruttua

Itä-Suomen yliopiston hallitus päätti lakkauttaa opettajankoulutuksen Savonlinnasta. Pettymyksen keskellä kaupunginjohtaja jaksaa uskoa Savonlinnan kampuksen tulevaisuuteen.

Kotimaa
Savonlinnan kampus keväällä 2016.
Pekka Havukainen / Yle

Savonlinnan kampuksen puolesta taisteltiin laajalla rintamalla: Itä-Suomen yliopiston hallitukselle ja opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasoselle osoitettuun adressiin kirjasi nimensä tuhansien muiden muassa 100 istuvaa kansanedustajaa. Opettajankoulutuslaitoksen entiset opiskelijat Pelle Miljoonasta Timo Rautiaiseen järjestivät tukikonsertin entisen opinahjonsa puolesta. Savonlinna oli valmis investoimaan yli 30 miljoonaa euroa, jotta kampus säilyisi Savonlinnassa.

– Taustatuki oli valtava, kiitos siitä. Toiveissa olikin, että toiminta täällä voisi jatkua, Normaalikoulun johtava rehtori Mikko Ripatti sanoo.

Savonlinnan normaalikoulun Rehtori Mikko Ripatti
Savonlinnan normaalikoulun rehtori Mikko Ripatti pettyi lakkauttamispäätökseen. Paavo Koponen / Yle

"Lakkauttamispäätös on tulkittava lopulliseksi"

Maanantaina 11. huhtikuuta Itä-Suomen yliopiston hallitus teki päätöksensä. Opettajankoulutus Savonlinnassa lopetetaan. Opetus keskitetään Joensuuhun, mahdollisesti jo vuoden 2018 syksyllä.

– Tämä on savonlinnalaisille suuri pettymys. Iso isku koko tälle Savonlinnan tiedeyhteisölle, Savonlinnan kampuksen lähiesimies Timo Tossavainen toteaa.

Hän näkee päätöksen osana koko Itä-Suomen kehittämis- ja pelastamisyritystä. Savonlinnan kampuksen osalta peli näyttää olevan pelattu.

– Jos yliopiston hallitus on tehnyt tällaisen päätöksen, kyllä se on tutkittava lopulliseksi, Tossavainen toteaa.

Savonlinnan kampuksen lähiesimies Timo Tossavainen pettyi hallituksen päätökseen lakkauttaa opettajankoulutus Savonlinnasta.
Savonlinnan kampuksen lähiesimies Timo Tossavainen pettyi hallituksen päätökseen lakkauttaa opettajankoulutus Savonlinnasta.Paavo Koponen / Yle

Siirtyvätkö ihmiset kampuksen mukana Joensuuhun?

Tällä hetkellä Savonlinnan kampuksella opiskelee 800 opiskelijaa. Uusia opiskelijoita otetaan sisään vielä tänä vuonna.

Yliopiston hallituksen mukaan keskittäminen yhdelle kampukselle laajan tiedeyhteisön osaksi parantaa koulutuksen vetovoimaa ja tutkimuksen laatua merkittävästi. Yliopisto turvaa opintojen keskeytymättömän jatkumisen opiskelupaikkakunnan vaihtuessa.

Yliopiston hallituksen mukaan pääosalle Savonlinnan kampuksen työntekijöistä pystytään tarjoamaan nykyistä vastaava tai siihen rinnastettava tehtävä Joensuun kampuksella.

Myös Savonlinnan kampuksen hallinnon ja kirjaston toiminnot siirtyvät Joensuuhun. Savonlinnan normaalikoulu siirtyisi Joensuuhun ja toimisi siellä omana yksikkönään.

– Tämä tieto meille on nyt tullut. Mutta eiväthän ne oppilaat sinne siirry, eivätkä huoltajat, eivätkä sidosryhmät. Ja opettajakunnankaan osalta on vaikea mennä tässä vaiheessa sanomaan tarkemmin, Normaalikoulun johtava rehtori Mikko Ripatti toteaa.

Rehtori: opettajankoulutuksen verkko on nyt uhattuna

Savonlinnan kohtalo kertoo rehtori Mikko Ripatin mukaan suuremmasta huolenaiheesta: Siitä, miten uutta yliopistolakia sovelletaan.

– Yksittäiset yliopistot tekevät nyt aika isoja yhteiskunta- ja aluepoliittisia ratkaisuita. Se ei ollut tuon lain alkuperäinen tarkoitus.

Ripatti penää nyt poliitikkojen puuttumista asiaan, sillä koko opettajankoulutuksen verkko on uhattuna.

– Selvää on, että katseet seuraavaksi kääntyvät Rauman opettajankoulutuksen suuntaan ja edelleen Rovaniemen opettajankoulutuksen suuntaan. Suomen opettajankoulutuksen verkko ja sitä kautta myös lasten perusopetus ovat nyt vakavan kysymyksen edessä.

Kaupunginjohtaja: päätös tullaan pyörtämään poliittisesti

Savonlinnan kaupunginjohtaja Janne Laine otti kampuksen lakkautuspäätöksen vastaan rauhallisesti.

– Katseet kääntyy nyt hallitukseen. Maan hallituksesta on luvattu, että tuetaan ja kannatetaan sitä, että Savonlinnassa jatkuu opettajakoulutus.

Neljä vuotta sitten Savonlinnan kampuksella oltiin vastaavassa tilanteessa. Silloinen opetusministeri Jukka Gustafsson oli poliittisesti tulossopimuksessa ohjannut niin, että Itä-Suomen yliopistolle annettiin tehtäväksi pitää Savonlinnassa yllä opettajakoulutusta.

Tuloskeskustelut opetusministeriön kanssa käydään toukokuussa. Laine uskoo, että Itä-Suomen yliopiston hallituksen päätös voidaan poliittisesti pyörtää.

– Kyllä siitä lähdetään, että maan hallitus lunastaa lupaukset, joita ainakin perussuomalaisten ja keskustan ministereiltä on tullut. Että kannatetaan Savonlinnan opettajakoulutuksen jatkamista.

Janne Laine
Savonlinnan kaupunginjohtaja Janne Laine.Adam Bellgrau/Yle

Savonlinnan kaupungin aluekehitykseen opettajankoulutuksen lakkauttamisella olisi Laineen mukaan suuri vaikutus. Kaupunginjohtaja arvioi, että se veisi arviolta 300 työpaikkaa.

– Kampuksen lakkauttaminen olisi kohtuutonta. Opettajankoulutuslaitoksen lähtemisellä olisi niin dramaattinen heikentävä vaikutus Savonlinnan kaupungin aluekehitykselle, että se päätös on pyörrettävä. Nyt odotetaan, että ministerit lunastavat lupauksensa.