Kansanedustajakolmikko tyrmistyi kampuksen siirrosta – Kosonen ja Turunen kaventaisivat yliopistojen autonomiaa

Savonlinnalaiset keskustan Hanna Kosonen ja perussuomalaisten Kaj Turunen ovat sitä mieltä, että yliopistojen autonomiaa pitäisi lainsäädännössä kaventaa. Vihreiden Heli Järvinen puolestaan vierittää vastuun Savonlinnan kampuksen siirrosta hallituksen hartioille.

Kotimaa
Savonlinnan kansanedustajat
Yle

Savonlinnalaiset kansanedustajat ovat tyrmistyneitä Itä-Suomen yliopiston hallituksen päätöksestä keskittää opettajankoulutus sekä matkailualan opetus- ja tutkimuslaitoksen toiminnot Joensuun kampukselle.

– Olo on todella pettynyt ja järkyttynyt. Olen tehnyt tämän asian puolesta töitä puoli vuotta lähes joka päivä. Odotukset olivat toiveikkaat, mutta yliopiston hallitus halusi tehdä tällaisen päätöksen, sanoo Hanna Kosonen (kesk.).

– Olen tyrmistynyt. Olisin odottanut, että yliopiston hallitus olisi tehnyt ehdollisen päätöksen. Jos kehittämisraha jatkuisi, myös toiminnot Savonlinnassa jatkuisivat. Eli tämä olisi ollut 2 miljoonaa euroa, mitä erillisrahoituksena oltaisiin tähän annettu. Olen pettynyt tähän päätökseen, sanoo Kaj Turunen (ps.)

Opposition edustajan vihreiden Heli Järvisen mielestä Savonlinnan kampuksen lakkauttamisen vastuu on maan hallituksen harteilla.

– Tämä on pahinta, mitä alueelle voi tapahtua. Sen voin sanoa, että se on tämän maan hallitus, joka kantaa asiasta vastuun, ei Itä-Suomen yliopiston. Maan hallitus on asettanut yliopistolle lähes kymmenen miljoonan euron säästötavoitteen. Maan hallituksella on vastuu, että koulutusta on riittävästi ja päteviä ammattilaisia riittää ympäri Suomen, Järvinen toteaa.

Järvinen: ”Hallituspuolueiden edustajat eivät halua vaikuttaa”

Savonlinnan kampuksen kohtaloa on jännitetty Savonlinnan seudulla, sillä sitä on pidetty yhtenä tärkeänä tekijänä Savonlinnan alueen elinvoiman vahvistamisessa. Savonlinnan kaupunki on esimerkiksi aiemmin arvioinut kampuksen lakkautuksesta aiheutuvan yhteiskunnalle 130 miljoonan euron kulut.

Alueella onkin odotettu paljon kolmelta savonlinnalaiselta kansanedustajalta.

– On yritetty vaikuttaa yliopiston hallitukseen, rehtoriin, dekaaniin, laajalla rintamalla yli puoluerajojen. En ihan ymmärrä, ketä tässä on lopulta kuunneltu, koska myös eduskunta oli sitä mieltä, että Savonlinnan OKL pitää säilyttää. Itse keräsin yli 100 nimeä, Kosonen sanoo.

– Tehtiin kaikki, mitä kansanedustaja pystyy tekemään. Meillä oli tieto, että tämä erillisrahoitus jatkuisi, jos kampus säilyy. Tämä on yliopiston päätös, niille ei rahakaan kelvannut, Turunen puolestaan lausuu.

Oppositioedustaja Järvinen puolestaan näkee, että hallituspuolueet olisivat voineet tehdä enemmän.

– Itse olen käynyt useita neuvotteluja esimerkiksi yliopiston väen sekä ministereiden kanssa. Näköjään ei oppositiosta voi vaikuttaa, ja hallituspuolueiden edustajat eivät halua vaikuttaa, Järvinen heittää.

Yliopiston autonomia tutkivan silmän alle

Kososen ja Turusen mielestä hallituksen tekemät koulutusleikkaukset eivät ole aiheuttaneet kampuksen lakkautusta.

– Olen tutustunut tähän yliopiston hallituksen päätökseen ja aikaisemmissa keskusteluissa on käynyt ilmi, että tässä ei ole ollut kysymys rahasta. Tässä on muut asiat kuin raha taustalla, lataa Kosonen.

– Ei tässä yliopistokaan ole sanonut, että kampuksen siirrolla säästöjä saataisiin aikaiseksi. Nimenomaan kahdella miljoonalla oltaisiin tuettu Itä-Suomen yliopistoa, sanoo Turunen.

Vihreiden Heli Järvisen mielestä hallituksella olisi ollut vaihtoehtoja.

– Aloituspaikkojen jakoa ja erillisrahoitusta on käytetty aiemmilla kausilla. Nyt jostain syystä näitä keinoja hallitus ei ole halunnut käyttää.

Kosonen aikoo tutkia, pitäisikö yliopiston autonomiaa kaventaa Suomen lainsäädännössä.

– Jos yliopisto saa tällaisia päätöksiä tehdä omassa piirissään ajattelematta yhtään kokonaisvaikutuksia ja Itä-Suomen tilannetta, niin minusta näin ei pitäisi olla ja laki pitää muuttaa sillä tavalla, että opetusministerillä on enemmän ohjausvaltaa tähän asiaan, Kosonen lataa.

Turunen on samoilla linjoilla.

– Tämä on hyvä esimerkki siitä, että lainsäädännössä olisi muutettavaa. Ei yliopisto voi näin isoja aluetaloudellisia asioita päättää. Nyt Savonlinnaan tarvitaan tukipaketti. Sen täytyy olla sen verran iso paketti, että työllisyysvaikutukset pystytään minimoimaan. Minä rupean sitä järjestelemään heti, Turunen pohtii.