1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Analyytikko Salon älypuhelinvalmistajasta: Uuden toimijan markkinoille tulo äärimmäisen vaikeaa

Markkinoilla suhtaudutaan epäillen Salossa valmistettavien älypuhelinten menestymismahdollisuuksiin. Inderesin analyytikko Mikael Rautanen arvioi, että hanke tarvitsee jopa kymmenien miljoonien eurojen rahoituksen. Lisäksi kilpailluille älypuhelinmarkkinoille on uuden pienen toimijan, kuten TRI:n äärimmäisen vaikea tulla.

talous
Analyytikko Mikael Rautanen, Inderes.
Inderesin analyytikko Mikael Rautanen epäilee Salon matkapuhelintuotannon menestymismahdollisuuksia.Yle

Kiinalais-amerikkalainen TRI (Turing Robotic Industries) on ilmoittanut käynnistävänsä uuden älypuhelintuotannon Salossa entisissä Nokian tiloissa toukokuussa. Ylen Kova Talous-verkkohaastattelussa TRI:n toimitusjohtaja Steve Chao vakuutti, että aikataulu pitää ja Salossa rakennetaan jo tuotantolinjoja.

Markkinoilla Turing Phone-hankkeeseen ei suhtauduta yhtä optimistisesti.

Analyysiyhtiö Inderesin analyytikko Mikael Rautanen arvioi, että jo markkinoille tulo on erittäin vaikeaa uudelle pienelle älypuhelinvalmistajalle.

– Älypuhelinmarkkinoilla ylipäätään kulta-ajat ovat jo kaukana takana, ja markkina on äärimmäisen vaikea uudelle toimijalle tulla enää tässä vaiheessa.

Rautanen korostaa, että tuotteen eli puhelimen pitäisi erottua ratkaisevasti muista vastaavista.

– Toistaiseksi en näe tai ymmärrä, mitä sellaista edistyksellistä teknologiaa tai käyttäjäkokemusta heidän puhelimissaan olisi, millä tässä äärimmäisen kilpaillussa markkinassa pystyttäisiin erottautumaan.

Hanke vaatii kymmeniä miljoonia

Inderesin Mikael Rautanen laskeskelee Ylelle, että TRI:n hanke vaatii useiden kymmenien miljoonien eurojen rahoituksen. TRI on itse arvioinut, että lisärahaa löytyy pääomasijoittajilta, kunhan tuotanto Salossa saadaan käyntiin.

Rahoituksen lisäksi toinen iso haaste yhtiölle on jakelu. Mikael Rautanen korostaa, että olennaista on saada erityisesti operaattoriasiakkaat mukaan.

– Tuotanto ei riitä vaan pitää olla myös jakelu, erityisesti operaattoriasiakkuudet, jotka pystyvät työntämään puhelimen kuluttajille ja saamaan markkinan aikaiseksi. Siksikin uuden toimijan tulo markkinoille on äärimmäisen haastavaa.

Jakelijoissa taas ratkaisevaa on laatu, eikä määrä. Vaikeuskerrointa hankkeelle tuo myös se, että puhelimen käyttöjärjestelmä on suomalaisen Jollan Sailfish.

– Tässä ei riitä pelkästään että uusi toimija onnistuu markkinoilla vaan nyt pitäisi myös täysin uuden käyttöjärjestelmän onnistua markkinoilla, kiteyttää Rautanen.

TRI:n toimitusjohtaja Steve Chao lupaili Ylen Kova Talous-haastattelussa, että Salon tehtaalla tehdään tänä vuonna 60 000 älypuhelinta. Inderesin Rautanen pitää tuotantomäärää uskottavana.

– Määrä on sellainen, mikä varmasti saadaan tuotettua ja toimitettua eteenpäin jakelukanavaan. Mutta tuleeko loppukuluttajapäästä vetoa, se jää nähtäväksi.

”Ei nuori Steve Jobs”

TRI:n hanketta on vaikea arvioida monestakin syystä: hanke on vasta alkumetreillä, suunnitelmat ja puheet ovat muuttuneet matkalla ja toimija on markkinoilla tuntematon. Moni on miettinyt, onko kyse kuplasta vai todellisesta vakavasti otettavasta – ja äärimmäisen toivottavasta – hankkeesta Suomessa.

Analyytikko Mikael Rautanen on myös pohtinut uuden toimijan ja hankkeen uskottavuutta.

– Yhtiöllä on takanaan aika lyhyt historia, ja siihen liittyy epäonnistumisia ja suunnanmuutoksia. Vähän "hämäräperäinen" toimija vielä toistaiseksi, mutta toivottavasti suunnitelmat alkavat vähitellen avautua.

Entä jos TRI:n nuori kiinalais-amerikkalainen toimitusjohtaja Steve Chao onkin seuraava Steve Jobs?

Inderesin Rautanen ei siihenkään usko.

– Nuori Steve Jobs ei lähtisi nyt tekemään matkapuhelimia jo valmiiksi kilpailluille markkinoille vaan jotain aivan muuta.

Lue seuraavaksi