Lappiin tulossa satoja uusia kuntapaikkoja pakolaisille

Lappiin on tulossa noin viitisensataa uutta kuntapaikkaa oleskeluluvan saaneille turvapaikanhakijoille. ELY-keskus esittää että seitsemän Lapin kuntaa tarjoaisi yhteensä lähes kuusisataa kuntapaikkaa. Soittokierros kunnanjohtajille kertoo, että uusia kuntapaikkoja olisi tulossa näillä näkymin noin viitisensataa.

Kotimaa
Turvapaikanhakijoita vastustetaan Kolarissa varovaisesti. Toisaalta heistä toivotaan hyviä työntekijöitä paikkakunnalle.
Turvapaikanhakijoita vastustetaan Kolarissa varovaisesti. Toisaalta heistä toivotaan hyviä työntekijöitä paikkakunnalle.Raimo Torikka / Yle

Lapin kunnista Kemijärvi ja Tervola ovat jo tehneet myönteisen päätöksen. Rovaniemi, Kemi, Tornio, Kolari ja Ranua tekevät päätöksensä lähiviikkojen aikana. Lapissa pakolaisten kuntapaikkoja oli vuoden alussa yhteensä 120, niitä tarjosivat vain Rovaniemi, Kemi ja Tornio.

Kotouttamisesta vastaava työ- ja elinkeinoministeriö on pyytänyt nyt apua kaikilta niiltä Lapin kunnilta, joihin syksyllä perustettiin vastaanottokeskus. Valtuustot tekevät päätöksensä viimeistään toukokuussa. Kaikissa kunnissa lähdetään siitä, että kuntapaikkoja tarjotaan, vaikka ei välttämättä niin paljoa kuin ELY-keskus toivoo.

Kolarin kunnanhallitus esittää kahtakymmentä kuntapaikkaa, ne olisivat kunnan historian ensimmäiset.

– Jos kuntapaikkasopimusta ei tehdä, niin valtiolta ei saada korvauksia kotouttamisen kustannuksista. Ja kun on kuitenkin odotettavissa, että osa vastaanottokeskuksen asukkaista jää Kolariin asumaan ja kustannuksia tulee, niin sen vuoksi kuntapaikkasopimus kannattaa tehdä, perustelee Kolarin kunnanjohtaja Antti Määttä. Valtuusto päättää asiasta kahden viikon kuluttua.

Rahaa voi saada korotettuna

Kemi ja Tornio ovat molemmat tarjonneet aiemmin 35 kuntapaikkaa. Nyt ELY-keskus esittää, että Kemi tarjoaisi 150 ja Tornio 100 paikkaa. Kemin kaupunginjohtaja Tero Nissinen kertoo, että paikkoja lisätään, mutta tuskin aivan toiveiden mukaisesti. Mikäli Kemi ja Tornio kotouttavat pakolaisia yhteistyössä, silloin molemmat kaupungit voisivat vastaanottaa 100 pakolaista.

– Työministeriö esitti nimittäin valtion lisäbudjettiin sitä, että jos kaupungit tai kaupunkiryhmät yhdessä vastaisivat 200 kuntapaikasta, niin ne pääsisivät korotetun kotouttamisrahoituksen piiriin, kertoo Nissinen.

Hallitus käsittelee lisäbudjettia toukokuussa. Päätöstä odotetaan siis yhtä lailla Torniossa, jossa suunnitelma 70 kuntapaikasta on valmiina, ellei yhteistyöhanke toteudu.

– Ymmärrys on, että valtuuston enemmistö on lisäpaikkojen kannalla, sanoo kaupunginjohtaja Timo Nousiainen Torniosta. Outokummun yt-uutiset saavat miettimään, mistä työpaikkoja pakolaisille, toisaalta vapaita asuntoja ja kokemuksia kotouttamisesta on.

– Torniossa on onnistuttu ihan hyvin rakentamaan yhteisöjä, eivätkä kaikki pakolaiset enää valu etelän kaupunkeihin. Kyllä kuntapaikkamäärän kaksinkertaistaminen on ihan tehtävissä, vakuuttaa Nousiainen.

Rovaniemi saattaa nelinkertaistaa

Rovaniemen toivotaan peräti nelinkertaistavan kuntapaikkamääränsä 50 paikasta 200 paikkaan. Kaupunginjohtaja Esko Lotvonen sanoo, että päätös tehdään vasta kun valtion kunnille maksamien korvausten taso on selvillä. Kaupunginvaltuuston päätös saattaa venyä jopa kesäkuulle.

– Kyllä minä henkilökohtaisesti pidän mahdollisena, että kuntapaikkojen määrä nelinkertaistetaan, mikäli valtion korvaustaso on kunnossa, mutta varmasti asiasta tulee perusteellinen keskustelu.

Rovaniemi on vastaanottanut pakolaisia 80-luvulta lähtien.

– Asia on opittu hoitamaan hyvin, ei meillä virkamiespuolella mitään pelkotilaa asian suhteen ole ollut. Jos määrät nelinkertaistuvat niin se vaatii suunnittelua, mutta olemme valmiit vastaamaan haasteeseen, kunhan talousratkaisu saadaan aikaan, Lotvonen toteaa.