1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Cameron vahvisti: Britannia puuttuu yritysten verojen välttelyyn

Parlamentille puhunut pääministeri David Cameron puolusti edesmennyttä isäänsä ja totesi olevansa ylpeä kaikesta mitä isä teki huolehtiessaan perheestään.

Mielenosoittajat vaativat David Cameronin eroa Panama-papereihin liittyvien paljastusten vuoksi Lontoossa lauantaina. Kuva: Will Oliver / EPA

Pääministeri David Cameron myönsi viime viikolla hyötyneensä isänsä perustamasta veroparatiisiyhtiöstä. Puheessaan maananantaina parlamentille Cameron perkasi Blairmore Holdings -yhtiötä ja puolusti isäänsä.

– Olen ylpeä kaikesta, mitä isäni teki luodessaan yritystään ja huolehtiessaan perheestään, pääministeri sanoi.

Sunnuntaina Cameron julkaisi verotietonsa kuluneelta seitsemältä vuodelta.

– Olen myös antanut lisäselvityksen perimistäni ja perheeltäni saamistani rahoista, jotta ihmiset näkevät, mistä tuloni ovat peräisin, pääministeri kertoi parlamentille.

Cameron korosti, kuinka hänen antamansa lisäselvitys on ennennäkemätön, mutta tarpeellinen. Lisäksi pääministeri luetteli erikseen, kuinka lisäselvitykseen on kirjattu muun muassa hänen Lontoon asunnostaan saamat vuokratulot ja hänen säästöjensä korot.

– Kuinka pitkälle verotietojen julkistamisessa tulisi mennä, Cameron kysyi ja jatkoi kertomalla, että hänen mielestään pääministerin ja valtiovarainministerin sekä oppositiojohtajien tulisi julkistaa tarkat verotietonsa.

Hallitus tarttuu veronkiertoon lailla

Britannia on sopinut, että sen alusmaat ja merentakaiset alueet antavat sille vastedes tarkemia tietoja yritysten omistusjärjestelyistä, maan pääministeri David Cameron kertoi.

Monet maailman tärkeimmistä veroparatiiseista, kuten Caymansaaret, Britannian Neitsytsaaret, Guersney ja Jersey, ovat joko Britannian erillisalueita tai sen merentakaisia alueita. Cameronin mukaan ainoastaan Guernsey ja Anguilla eivät vielä ole allekirjoittaneet sopimusta, mutta tekevät sen pian.

Parlamentissa maanantaina iltapäivällä puhunut Cameron myös vahvisti, että hallitus muotoilee yritysten verojen välttelyyn puuttuvaa lakia.

Panaman papereiden julkisuuteen tuomien julkistusten jälkeen Britannia pyrkii saamaan tiukemman otteen yritysten veronkierrosta.

– Joissakin maissa verotiedot julkistetaan kokonaan. Tämä ei ole brittiläinen tapa eikä siitä tule luopua kevyesti, Cameron totesi.

Oppositiojohtaja Jeremy Corbynin mukaan Cameronin puheenvuoro oli harhautus.

Panaman paperien paljastamien brittiyhtiöiden suurta määrää skandaaliksi kutsunut Corbyn totesi, ettei Cameron ymmärrä, kuinka vihaisia ihmiset paljastusten jälkeen ovat.

– Kuinka voi olla oikein, että kadunlakaisijat, kouluavustajat ja sairaanhoitajat käyvät töissä ja maksavat veroja, kun osa ihmisistä ajattelee, etteivät säännöt koske heitä, Corbyn sanoi.