Lahden valtuusto löi sinetin kaupungin strategialle - ja palaa asiaan taas ensi vuonna

Lahden valtuustoryhmien puheenjohtajat kehuivat strategian valmistelua ja yhteistyön toimivuutta. Valtuutettujen yksittäisissä puheenvuoroissa muistutettiin muun muassa, että kyseessä on ”pätkästrategia”. Uusi joudutaan laatimaan taas ensi vuonna vaalien jälkeen.

kunnanvaltuustot
Tutkija Jouni Virtaharju
Tuija Veirto / Yle

Lahden valtuusto siunasi eilen kokouksessaan mittavan strategian valmistelutyön. Kaupunki aikoo jatkossa menestyä kansainvälisesti rohkeana, ihmisten ja yritysten ympäristökaupunkina.

Strategian valmistelua seuranneen Hankenin tutkija Jouni Virtaharjun mukaan Lahden valtuusto osoitti strategian laadinnassa ja valtuustopuheenvuoroissa yksituumaisuutta. Hän näkee, että pitkä prosessi on edesauttanut sitoutumista.

– Valtuustoryhmien puheenjohtajien puheenvuoroista voi päätellä, että strategialla on laaja kannatus, vaikka korostukset ja se, mitä pidettiin ensiarvoisena, vaihteli. Tällä on nyt mielestäni paras mahdollinen lähtö siihen, millainen se ylipäätään tällaisilla asioilla voi olla.

Virtaharjua muistuttaa, että yrityselämästä kuntiin rantautunut strategia on tullut jäädäkseen.

Tällä on nyt mielestäni paras mahdollinen lähtö siihen, millainen se ylipäätään tällaisilla asioilla voi olla.

Jouni Virtaharju

– Se on vireillä ja jatkossa kuntalaki velvoittaa strategian laatimiseen.

Lahti on Helsingin, Espoon ja Vantaan ohella Aalto-yliopiston ja Svenska Handelhögskolanin tutkimuskohteena kuntastrategioistaan. Tutkimusta ja seurantaa on tehty jo kymmenisen vuotta.

Valtuustosali vai hollitupa?

Kaikkia valtuutettuja eivät strategiapuheenvuorot pitäneet paikoillaan kokouksen loppuun asti.

Parikymmentä valtuutettua poistui salista ennen kokouksen päättymistä.

Valtuuston puheenjohtaja Mika Kari kuulutti lähdöt ja joutui useampaan otteeseen muistuttamaan käytännöstä, että poistumiset kirjataan ja niistä käydään ilmoittamassa puheenjohtajistolle.

- Monella oli ihan päteväkin syy poistua, mutta joudun kyllä ottamaan tämän asian vielä puheeksi valtuustoryhmien kanssa, hän harmitteli.

Hoitajamaksu tapetilla

Kaupunginvaltuusto käytti useita puheenvuoroja vasemmistoliiton valtuustokysymyksestä, joka koski sosiaali- ja terveyskeskusmaksujen korotuksia.

Vasemmisto katsoo, että sosiaali- ja terveyskeskusmaksujen jättikorotukset kurittavat nyt kohtuuttomasti pienituloisia, pitkäaikaissairaita ja vammaisia. Erityisesti hiertävät hoitajamaksut.

Valtuusto keskusteli maksuista ja merkitsi kysymyksen tiedokseen.

Vasemmistoliitto sai kuitenkin läpi äänin 52-49 Elisa Lientolan esittämän ja Antti Holopaisen kannattaman ponnen, jonka mukaan valtuusto toivoo, että pienituloisiin kaupunkilaisiin kohdistuvat terveyskeskusmaksujen kielteiset korotusvaikutukset otetaan arviointiin talousarvion 2017 valmistelun yhteydessä ja selvitetään, missä tuloryhmissä maksuja on syytä alentaa terveyserojen kasvun pysäyttämiseksi.

Toivomusponsi ei vielä velvoita toimenpiteisiin, vaan on enemmänkin kannanotto.