1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. liikenne

Viitostietä korjataan ja levennetään viimeinkin – "Näin pitkälle jouduimme venyttämään"

Huonoon kuntoon päässyt viitostie Kajaanin eteläpuolella korjataan tänä kesänä. Tie muuttuu likipitäen pottupelloksi, kun tienkäyttäjät saapuvat Pohjois-Savon rajan yli Kainuuseen. Tien korjaaminen on venynyt rahapulan takia.

Kuva: Tiia Korhonen / Yle

Mainuan ja Pohjois-Savon rajan välinen tieosuus on tullut kajaanilaisille Janne Juntuselle ja Jussi Säkkiselle tutuksi. He ajavat väliä useasti kuukaudessa työn takia.

– Tie on paikoitellen aika huonossa kunnossa. Siellä on melkoista uraa, monttua ja kuoppaa. Jos enemmän joutuu väliä ajamaan, niin kyllähän se tympii, myöntää Janne Juntunen.

– Paikka paikoin tie on todella huonossa kunnossa. Varsinkin, jos kärryn ja muiden vermeiden kanssa ajelee, niin siinä saa välillä väistellä pahimpia monttuja, jotta renkaat eivät ainakaan menisi rikki, Jussi Säkkinen jatkaa.

Juntusen mukaan tie ei ole kuitenkaan niin huonossa kunnossa, että hän lähtisi hakemaan kiertotietä työmatkallaan. Säkkinen on samaa mieltä.

– Nuo ajot mitä meillä on, niin se on selvästi suorin reitti. Silloin ei kannata kuitenkaan lähteä kiertämään.

Tien korjaaminen on venynyt, koska rahaa on ollut käytössä niukasti. Kuva: Tiia Korhonen / Yle

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskukseen on tullut tien kunnosta tiukkaa palautetta viimeiset kolme, neljä vuotta. Tieosuus on päässyt huonoon kuntoon rahoituksen niukkuuden takia, sanoo liikennejärjestelmäyksikön päällikkö Timo Mäkikyrö.

Siinä saa välillä väistellä pahimpia monttuja, jotta renkaat eivät ainakaan menisi rikki.

Jussi Säkkinen

– Päällysteen viime vaiheen ja viime talven rappeutuminen on tietysti yllätys, mutta olemme seuranneet koko ajan tilannetta. Joudumme kuitenkin priorisoimaan toteutettavia kohteita, koska rahoitus on niukkaa. Näin pitkälle jouduimme venyttämään, vasta nyt päästään töihin.

Mäkikyrön mukaan tieosuuden korjaaminen maksaa 1,5 miljoonaa euroa. Tarkka urakan toteutusaikataulu ei ole vielä tiedossa, mutta Mäkikyrö ennakoi, että urakka kestää parisen kuukautta.

– Tietä levennetään, joten joudumme myös leventämään ja vahvistamaan penkereitä. Uudelleen päällystettävä osuus on kaikkiaan 18 kilometriä. Siihen kytkeytyy vielä Mainuan liittymän parantaminen eli Kajaanin suunnasta Kokkolaan kääntyvät autot saavat samassa yhteydessä erillisen kääntymiskaistan oikealle.

Maakuntarajalla tien kunto muuttuu – paremmaksi

Mäkikyrön mukaan tiellä ei ole haluttu tehdä enää pikkukorjauksia, vaan se laitetaan kerralla kuntoon, jotta myös turvallisuus paranee.

– Meillä on ollut tavoitteena nimenomaan se, että tietä saadaan myös levennettyä metrillä nykyisestä, ja se on merkittävä parannus. Nyt on ehdottomasti viimeinen hetki tien korjaamiseen.

Päällysteen viime vaiheen ja viime talven rappeutuminen on tietysti yllätys, mutta olemme seuranneet koko ajan tilannetta.

Timo Mäkikyrö

– Tulemme saamaan tieverkon niin sanotun korjausvelan vähentämiseen seuraaville vuosille huomattavasti rahaa, joka käytetään päällystettyjen teiden kunnon parantamiseen. Tämä tie oli meillä joka tapauksessa ohjelmoituna jo tälle kesälle, eli lisärahan saaminen ei vaikuta tämän tien parantamisaikatauluun, Mäkikyrö lisää.

ELY-keskuksen mukaan nyt on viimeinen hetki korjata viitostie Kajaanin eteläpuolella. Kuva: Tiia Korhonen / Yle

Viitostie on Mäkikyrön mukaan kohtuullisen vilkas Kajaaniin saakka, mutta Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen alueella on myös paljon vilkkaampia valtateitä. Hän uskoo kuitenkin, että tienkäyttäjät tulevat olemaan tyytyväisiä korjauksiin.

– Uskon, että myös kulkijat tulevat havaitsemaan muutoskohdan Pohjois-Savon rajalta, koska tie tulee olemaan Kainuun puolella hiukkasen leveämpi kuin Pohjois-Savon puolella. Tie onkin parempi Kainuussa.

– Se on ehdottomasti hyvä juttu. Meilläkin tulee ajettua tuota väliä useamman kerran kuukaudessa, joten korjaus on tervetullut, sanoo kajaanilainen Jussi Säkkinen.