Etelä-Savon ELY-keskuksen ylijohtaja: Savonlinnaan mahdollisesti kriisiryhmä

Savonlinnan kampuksen lakkaamisen vaikutukset seudun ja maakunnan elinkeinoelämään ja arkeen ovat suuret. Etelä-Savon ELY-keskuksen ylijohtaja Pekka Häkkinen pitää kipeimpänä vaikutuksena sitä, että yhä enemmän nuoria muuttaa pois maakunnasta.

Kotimaa
Etelä-Savon ELY-keskuksen ylijohtaja Pekka Häkkinen
Etelä-Savon ELY-keskuksen ylijohtaja Pekka Häkkinen.Yle

Etelä-Savon ELY-keskuksen ylijohtaja Pekka Häkkinen kertoo, että Savonlinnaan perustetaan mahdollisesti kriisiryhmä pohtimaan korvaavia toimia.

– Kyllähän isot kriisit ovat aina alku muille toimenpiteille. On jo väläytetty sitä, että Savonlinna kokoaa kriisiryhmän, joka pohtii kehittämistoimia ja strategista linjaa ja sitä, miten Savonlinnan elinvoimaa tässä tilanteessa vahvistetaan. ELY-keskus ja muut maakunnalliset toimijat ovat Savonlinnan tukena tässä työssä, sanoo Häkkinen.

Häkkinen pitää Savonlinnan yliopistokampuksen lakkaamisen kipeimpänä vaikutuksena sitä, että maakunnasta muuttaa jatkossa yhä enemmän nuoria pois, ja tänne tulevien opiskelijoiden määrä putoaa rajusti. Savonlinnan kampuksella on yli 800 opiskelijaa.

Häkkinen muistuttaa, että maakunnan kehittämisen kärki on jo jonkin aikaa ollut nimenomaan se, että nuoria saataisiin muuttamaan maakuntaan ja pysymään täällä, joten kampuksen lakkaaminen on isku maakunnan herkimpään kohtaan.

Häkkisen mielestä olisi syytä puntaroida uudelleen yliopistojen autonomian vaikutuksia aluetalouden kannalta.

– Tämä asetelma pistää kysymään, kun näin isot yhteiskunnalliset asiat ovat vaakakupissa, että onko yliopiston hallitus oikea paikka, jossa näitä punnitaan.

– 130 miljoonaa on tosi iso raha. Se raha, mitä meillä on EU:n kautta rakennerahastojen ja maaseudun kehittämisohjelman kautta ovat kertaluokkaa pienemmät kuin mitä yliopiston vaikutukset seutukunnalle ovat, laskee Häkkinen.

Yliopistojen autonomia puntariin?

Esimerkiksi savonlinnalaiset kansanedustajat, keskustan Hanna Kosonen ja perussuomalaisten Kaj Turunen ovat ehtineet ehdottamaan, että yliopistojen autonomiaa pitäisi lainsäädännössä kaventaa niin, että opetusministerillä olisi enemmän ohjausvaltaa.

– Mikäli kansanedustajat eivät pysty muuttamaan tilannetta, on kyllä ison mietinnän paikka. Asiaa lähdetään varmasti katsomaan maakunnan omista vahvuuksista, kuten vahvasta kulttuuritaustasta, konepajatoiminnasta ja metsäalan näkökulmasta.

Häkkinen muistuttaa, että rahan lisäksi henkisellä puolella tapahtuu menetyksiä.

– Tietysti koko kampusalueen käyttö on ratkaistava, mutta seurannaisvaikutukset ulottuvat myös muuhun kiinteistömassaan, siellä on opiskeluasuntoja runsaasti. Pitää myös muistaa, että opiskelijat ovat kaupunkia elävöittäviä ja rikastuttavia myös henkisesti, ja sen korvaaminen on tosi vaikeaa.

Yliopiston toiminnot Savonlinnassa lakkaavat näillä näkymin vuonna 2018, kun opettajankoulutus keskitetään Joensuun kampukselle.