1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ylen aamu

VM:n entinen ylijohtaja hallituksen työllisyystavoitteesta: ”Uskokoon ken tahtoo”

Aamu-tv:ssä haastateltu valtiovarainministeriön entinen ylijohtaja Jukka Pekkarinen ei pidä hallituksen tavoitetta 110 000 uudesta työpaikasta realistisena.

Jukka Pekkarinen.
Valtiovarainministeriön entinen ylijohtaja Jukka Pekkarinen arvioi Aamu-tv:ssä hallituksen työllisyystavoitteita.

Hallitus pitää tänään tiedotustilaisuuden, jossa se kertoo uusista työllisyystoimista. Toimien on tarkoitus auttaa hallitusta nostamaan työllisyysaste nykyisestä 68 prosentista 72 prosenttiin. Valtiovarainministeriön entinen ylijohtaja, Jyväskylän yliopiston professori Jukka Pekkarinen ei pidä 110 000 uuden työpaikan tavoitteen toteutumista kovin todennäköisenä.

– Uskokoon ken tahtoo. Jotta siihen päästäisiin pitäisi sekä kansainvälisen talouden että Suomen talouden vedon olla ihan erilaista kuin nyt, Pekkarinen sanoo.

Hallituksen työvoimapoliittisten toimenpiteiden merkitys kokonaiskuvan kannalta on rajallinen. Talouskasvu on Pekkarisen mukaan kaiken a ja o, mutta hallituksenkin täytyy toimenpiteillään saada aikaan parannuksia.

– Hallitukselta ja muilta politiikan toimeenpanijoilta tarvittaisiin uusia toimia, että päästäisiin lähellekään tätä tavoitetta.

Toimet voisivat Pekkarisen mukaan olla esimerkiksi täydentävän koulutuksen järjestämistä sekä hyvin toimivaa sosiaaliturvaa, joka tukee ihmisen hakeutumista työmarkkinoille.

Asuntorakentamisella lisää työpaikkoja kasvukeskuksiin

Valopilkkuja Pekkarinen näkee pääkaupunkiseudulla ja muissa kasvukeskuksissa, joissa asuntorakentaminen on piristynyt viime aikoina. Pekkarisen mukaan olisi tunnustettava, että suurin osa uusista työpaikoista syntyy kasvukeskuksiin, ja kaavoitus sekä liikenneinvestoinnit parantavat työntekijöiden mahdollisuutta hakeutua lähelle töitä.

Lopulta myös työllisyysasteen pysyminen nykyisellä tasolla saattaa olla viime vuosien vaisuun talouskasvuun suhteutettuna yllättävän hyvä tilanne.

Vanhan säännön mukaan työllisyysaste pysyy samalla tasolla, kun talouskasvu on noin 2 prosenttia vuodessa. Viimeksi Suomessa tällaista kasvua nähtiin vuonna 2011.

– On ihme, että työttömyystilanne on pysynyt näinkin maltillisena, Pekkarinen arvioi.

Pohjoismaisessa vertailussa Suomen työllisyyslukemat ovat ankeita. Pekkarinen löytää syyt pääasiassa yleisestä talouskehityksestä sekä muiden pohjoismaiden dynaamisemmista työmarkkinoista.