Espoolainen hiilihappokorkki muuttaa veden limuksi – ulkomainen kysyntä räjähti käsistä

Kotikäyttöinen hiilihapotuslaite oli Kaj Pelamon mielestä iso ja hankala. Niinpä hän kehitti pullonkorkin, joka muuttaa veden limonadiksi. Kuningasidea syntyi vuoden kypsyttelyn jälkeen kuin taikaiskusta keskellä yötä.

Kotimaa
Korkin osat liitetään toisiin ultraäänihitsaamalla. Kaj Pelamon mukaan nykymenetelmin saadaan valmistettua noin 1900 korkkia tunnissa.
Korkin osat liitetään toisiin ultraäänihitsaamalla. Kaj Pelamon mukaan nykymenetelmin saadaan valmistettua noin 1900 korkkia tunnissa. Vesa Marttinen / Yle

Aamukolmelta unen ja valveen välisessä rajatilassa se välähti. Kaj Pelamon päässä oli vuoden verran kypsynyt idea hiilihappopullonkorkista, joka muuttaa veden limonadiksi.

Perheen kotona oli jo entuudestaan hiilihapotuslaite, mutta Pelamon vaimo halusi heittää sen pois. Kone koettiin isoksi ja hankalaksi. Keskustelun seurauksena Pelamo alkoi hahmotella uudenlaista tapaa limonadin tekemiseen.

– Ensimmäisen idean hahmottelin nopeasti. Se oli hyvä, mutta vähän epäkaupallinen. Ei sitä sellaisenaan voinut myydä. Yhtenä yönä sitten välähti, miten tämä kannattaa tehdä, Pelamo kertoo Espoon Kivenlahdessa Easy Sodaa valmistavan Limonade Oy:n toimitiloissa.

Alkuperäiseen korkki-ideaan liittyi noin 20 senttiä pitkä pilli, joka laskeutui pullon pohjalle. Tämä oli looginen lähtökohta, koska hiilidioksidin pitää nousta pullossa alhaalta ylöspäin.

Pelamon öinen oivallus oli yksinkertainen: pilliä ei tarvita, jos pullo käännetään ylösalaisin. Näin korkista saatiin kätevän kokoinen ja helppokäyttöinen.

Viikossa kyselyjä 25–30 maasta

Idean seurauksena Pelamo möi edellisen firmansa pois ja antautui hiilihappopullonkorkin kehittämiseen.

Kuluneiden muutaman vuoden aikana mies on saanut selvitellä muun muassa hiilidioksidin liukenemista veteen, makuaineiden kehittämistä oikeanlaiseen muotoon sekä erilaisten puristusvoimien helpottamista.

– Ensin se oli ihan hakemista, oli niin paljon osa-alueita, joista mulla ei ollut mitään osaamista. Tarvittiin apua ulkomaita myöten.

Espoon Kivenlahdessa toimivan Lemonade Oy:n tuote Easy Soda on herättänyt runsasta kiinnostusta ulkomailla.

Nyt tuote on saatu kotimaisten kauppojen hyllylle, ja kysyntä on Pelamon mukaan räjähtänyt käsistä.

– Me toimitetaan tuotetta kauppoihin minkä keretään ja kyselyjä tulee ulkomailta todella paljon. Viikon sisällä on tullut kyselyitä 25–30 maasta.

Pelamon mukaan todennäköisin suunta, johon tuotetta seuraavaksi viedään, on Lähi-itä.

Pitkiä päiviä ja arkisia askareita

Tällä hetkellä korkkeja syntyy Kivenlahdessa noin 1 900 kappaletta tunnissa. Työntekijöitä on viisi, mutta Pelamon mukaan määrä kasvaa koko ajan.
– Tarvetta olisi ottaa ehkä noin 15 lisää, mutta samalla tietysti automaatiota kehitetään koko ajan, joten on vaikea sanoa, mikä se optimaalinen väkimäärä tulee olemaan.

Pelamon mukaan tuotteen pieni koko on eduksi: Jos yhdelle kuormalavalle menee 1 500 juomapulloa, samaan tilaan menee 30 000 korkkia. Vaikka firma on kansainvälisen läpimurron kynnyksellä, juuri nyt työpäivät kuluvat kohtalaisen arkisten askareiden ympärillä.

– Nyt kaikki aika menee puheluihin ja sähköposteihin vastatessa ja tietenkin korkkien tekemisessä. Aamusta iltaan täällä menee. Ja kaikkeen pitää osallistua, vessoja ei sentään tarvitse pestä.