Joensuussa opiskelevat: Savonlinnan kampuksen lakkautus tuo massaluennot ja tilaongelmat

Itä-Suomen yliopiston Joensuun kampuksen nykyiset opiskelijat ovat varmoja siitä, että Savonlinnan opettajankoulutuksen lakkautus tuo useita muutoksia heidän arkeensa. Savonlinnasta siirtyy noin 800 opiskelijaa Joensuuhun.

Kotimaa
Luokanopettajaopiskelijat Hille Terho ja Kalle Liuski Itä-Suomen yliopiston Joensuun kampuksella.
Jouki Väinämö/ Yle

Itä-Suomen yliopiston Joensuun kampuksella luokanopettajiksi parhaillaan opiskelevat osasivat odottaa uutista Savonlinnan koulutuksen lakkauttamisesta, mutta siitä huolimatta uutinen yllätti.

Pysäytti se päätös.

Kalle Liuski

– Eihän se meille mitenkään yllätyksenä tullut, mutta kuitenkin eilen jotenkin pysäytti se päätös, koska nyt se on virallista, joensuulaisten luokanopettajaopiskelijoiden ainejärjestön Popsin puheenjohtaja Kalle Liuski kertoo.

Yliopiston hallituksen maanantaisen päätöksen mukaan luokanopettajan, kotitalousopettajan, käsityönopettajan ja lastentarhanopettajan koulutukset siirtyvät Savonlinnasta Joensuuhun vuonna 2018.

Lisäksi Savonlinnan kampuksen hallinnon ja kirjaston toiminnot siirtyvät Joensuuhun. Myös Savonlinnan Matkailualan opetus- ja tutkimuslaitos siirtyy Joensuuhun ja se yhdistyy osaksi kauppatieteiden laitosta ensi vuoden alusta lukien.

Savonlinnan kampuksen lakkautus tarkoittaa sitä, että Joensuussa on löydettävä muun muassa asunnot, opiskelutilat ja harjoittelupaikat noin 800 uudelle opiskelijalle.

Aloituspaikat tippuvat?

Puheenjohtaja Liuski on varma, että ainakin opetusryhmät tulevat kasvamaan.

– Meille tulee massaluentoja. Pienryhmät, joiden maksimikoko on tällä hetkellä 25, ryhmäkokoa joudutaan uskoakseni nostamaan.

Pekka Liuski on sitä meitä, että myös aloituspaikat tulevat ajan myötä tippumaan Joensuun opettajankoulutuksessa radikaalistikin alaspäin.

Popsin koulutuspoliittinen vastaava Hille Terho on huolissaan opetustilojen ja harjoittelupaikkojen riittävyydestä. Nykyiset tilat eivät riitä.

– Tällä hetkellä tuntuu siltä, että ei löydy. Jotain laajennuksia tarvitaan, että saadaan riittävän isoja luentosaleja ja riittävästi luokkatiloja. Ja sitten harjoituskoulut eli normaalikoulujen tilat eivät tällä kapasiteetilla riitä, Terho pohdiskelee.

Laajennuksia tarvitaan, että saadaan riittävän isoja luentosaleja ja riittävästi luokkatiloja.

Hille Terho

Joensuuhun on siis rakennettava toinen normaalikoulu. Koulun todennäköisin sijoituspaikka on Rantakylä, jonne yliopistokampukselta on matkaa puolenkymmentä kilometriä.

Opiskelijoita huolestuttaa myös kaupungin asuntotilanne. Siihen on kuitenkin luvassa pikaista parannusta, koska Opiskelija-asunnot Oy Joensuun Elli rakennuttaa kolmessa vuodessa noin 700 uutta asuntoa.