1. yle.fi
  2. Uutiset

Kuka vie Kemin alueella linnunpönttöjä? Myös Ylen pönttö katosi

Yle Kemin linnunpönttö vietiin toimituksen pihasta. Yleisövihjeiden mukaan myös Simojoen varressa on viety jo kahdesti pönttöjä.

luonto
Kadonneesta linnunpöntöstä jääneet narut.
Jari Vesa / Yle

Ylen Kemin toimituksessa rakennettiin maaliskuussa kuusi linnunpönttöä osana Ylen järjestämää Miljoona linnunpönttöä -haastetta. Pöntöt olivat huopakattoisia, niissä oli ilmastointiaukot pohjassa ja sivulle käännettävä katto, ja ne sopivat erityisen hyvin esimerkiksi tiaisille.

Viisi pönttöä sijoitettiin toimittajien kotipihoille, yksi jätettiin toimituksen eteen mäntyyn. Sen kiinnittämiseen hankittiin asianmukaisesti maanomistajan lupa.

Yle Kemin tekemiä linnunpönttöjä.
Kadonnut pönttö on keskellä kuvaa. Siinä oli huopakatto ja sivulle taitettava katto.Jari Vesa / Yle

Toimituksen pönttö oli paikallaan kolmisen viikkoa, kunnes se katosi. Huhtikuun 12. päivän aamuna pönttöä ei enää ollut. Jäljellä oli vain narut puissa ja ison kengän jäljet.

Liikkuuko alueella sarjarikollinen?

Pönttöä rakentamassa ja rahoittamassa ollut tiimimanageri Jari Vesa sanoo, että katkaistuista naruista päätellen mitään muuta vaihtoehtoa ei ole kuin varkaus.

– Pirmanto soikoon ja perskules sentään, hän kommentoi.

Vesa kuitenkin uskoo, että pönttö on mennyt tarpeeseen.

Tiimimanageri Jari Vesa Yle Kemistä osoittaa, missä linnunpönttö oli.
Yle Kemin tiimimanageri Jari Vesa huomasi tiistaina 12.4., että edellisenä päivänä paikallaan ollut linnunpönttö oli kadonnut.Anna Leppävuori / Yle

– Sen on varmaan vienyt joku Reppana-Einari, joka ei ole itse osannut rakentaa. Toivottavasti hän laittaa pöntön roikkumaan, että paluumuuttajat pääsevät siihen.

Ylen pönttöön ei tiettävästi ollut ehtinyt tulla asukkaita ennen sen katoamista.

Yle ei kuitenkaan ole ainoa pönttövarkauden kohteeksi joutunut Meri-Lapissa. Toimitukseen tulleiden yhteydenottojen mukaan ainakin Simojoen varressa on jo kahdesti viety tiaisille ja pöllöille laitetut pöntöt.

Lue seuraavaksi