1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Rovaniemi palauttaa rahaa omakotitalon rakentaneille – vesiliittymän hinta pomppasi kohtuuttomasti kesken vuoden

Rovaniemi on päättänyt palauttaa vesiliittymämaksuja omakotitalorakentajille. Joukko rakentajia vaati hyvitystä, kun vesiliittymän hinta nousi huomattavasti toissa vuonna ja laski jälleen tämän kuun alussa.

Kuva: Antti Heikinmatti / Yle

Napapiirin veden palveluhinnaston korjaaminen syksyllä 2014 aiheutti rovaniemeläisille rakentajille kohtuuttoman kustannusten nousun.

Maksusta valittaneet 16 omakotirakentajaa saavat palautusta 2800 - 5480 euroon. Yhteensä palautuksia maksetaan noin 55 000 euroa.

Korkeampi hinta johtui siitä, että kaupungin vesiyhtiö Napapiirin vesi alkoi kesäkuussa 2014 periä maksun sekä liittymästä että sen rakentamisesta, jonka hinta vaihteli eri alueilla. Napapiirin vesi muutti hinnoittelua viime joulukuussa ja uudet halvemmat hinnat tulivat voimaan huhtikuussa 2016.

Tasapuoliset maksut

Hinnanmuutokset eivät sujuneet Rovaniemellä aivan mallikkaasti. Rovaniemen kaupungin sisäinen tarkastaja totesi selvityksessään, että Rovaniemellä otettiin jo kesäkuussa 2014 käyttöön korkeampi hinnoittelu, josta päätettiin vasta saman vuoden syyskuussa.

Rovaniemen liikelaitosten johtokunnan tekemillä teknisillä korjauksilla ja tarkennuksilla johtokunta muutti kesäkuussa 2014 hinnoittelua siten, että yhden omakotitalon liittymismaksun enimmäishinnasta tuli 5 160 euroa korkeampi kuin helmikuussa 2014 hyväksytyssä hinnoittelussa.

Sisäinen tarkastaja suositti, että maksut on syytä korjata hyvitystä vaatineiden rakentajien hyväksi siten, että maksut alennetaan helmikuussa 2014 hyväksyttyjen hintojen tasolle.

Nykyinen vesihuoltolaki antaa mahdollisuuden rakennuskustannusten sisällyttämisestä palvelumaksuihin eri alueilla eri suuruisina. Maksujen tulisi silti olla kohtuullisia ja tasapuolisia, sisäinen tarkastaja kirjoittaa.