Mitä Podemos oikein haluaa? Uusvasemmiston ohjelma edellyttäisi yksinvaltaa

Vallanhimoinen on sana, jolla Espanjan lehdistö usein kuvailee nopeasti vahvaksi nousseen radikaalin uusvasemmiston Podemos-puolueen johtajaa.

Yle maailmalla
Pablo Iglesias
Pablo Iglesias Espanjan parlamentissa 6. huhtikuuta.Juan Carlos Hidalgo / EPA

Poninhäntätukkainen, farkkuja parlamentissakin käyttävä Podemos-pääsihteeri Pablo Iglesias on itse myöntänyt, että jo lapsuuden pihaleikeissä hän halusi aina olla voittaja. Tänään 37-vuotias Iglesias pelaa tuolileikkiä – kuten valtapeliä Espanjan hallituksenmuodostuksesta on alettu kutsua. Vaaleista on pian neljä kuukautta, eikä uutta hallitusta synny.

Vain "muutoshallitus" kelpaa

Iglesias vaatii täysvasemmistolaista "muutoshallitusta", jossa olisivat vanha sosialistipuolue, Podemos ja kommunistinen pienpuolue Yhdistynyt vasemmisto. Niillä ei ole paikkaenemmistöä. Tällainen hallitus vaatisi Espanjaa hajottamaan pyrkivien Katalonian ja Baskimaan itsenäisyysmielisten tuen. Se ei käy sosialisteille.

Sosialistijohtaja Pedro Sánchez on päässyt sopimukseen toisen uuden puolueen, liberaalin Ciudadanosin kanssa. Jos Podemos liittyisi mukaan, kolmen puolueen hallituksella olisi selvä enemmistöpohja. Podemosin olisi silloin kuitenkin tingittävä omista vaatimuksistaan. Siihen ei halua suostua Iglesias, eikä muukaan Podemos-johto.

Johtoasema tähtäimessä

Podemosin tavoiteohjelma taas on sellainen, että sen läpivienti edellyttäisi lähinnä uusvasemmiston yksinvaltaa. Iglesiasin arvellaan pyrkivän uusien vaalien kautta nykyistä vahvempaan asemaan. Podemosia äänesti joulun alla runsaat 20 prosenttia. Yhteensä erilaiset vasemmistoradikaalit puolueet saivat noin 28 prosenttia. Sosialistit jäivät 22 prosenttiin. Radikaaliäänten keskittämisellä Iglesias voisi nousta Espanjan johtavaksi vasemmistopoliitikoksi.

Yksi mistä Podemos ei halua tinkiä on kansanäänestyksen vaatiminen Katalonian tai Baskimaan itsenäisyydestä. Sitä on mahdoton saada läpi parlamentissa, mutta sillä voi taktikoida lisä-ääniä Katalonian ja Baskimaan radikaaleilta.

Podemos lupaa äänestäjille selvää rahaa

Toinen mistä Podemos ei tingi on kallis ja kumouksellinen talousohjelma. Se lupaa yksiselitteisesti rahaa ihmisille. Vaikeuksissa oleville kotitalouksille luvataan takuutuloa 600–1 300 euroa kuussa ja pienituloisille täydennyspalkkaa, joka nostaisi kaikkien kuukausiansion yli 900 euroon (14 x vuodessa).

Podemos vaatii, että ilmaisesta terveydenhuollosta tehdään taas täysin kattava, lääkkeiden pienet omavastuut poistetaan, talouskriisissä tehdyt koulutus- ja sosiaalimenojen leikkaukset perutaan. Minimimäärä sähköä ja kaasua taataan maksukyvyttömille, hoitamattomat asuntovelat anteeksiannetaan ja sosiaalitoimistojen verkkoa tiivistetään. Tämä kaikki vaatii Podemosin laskujen mukaan julkisten menojen lisäystä lähes sadalla miljardilla eurolla neljän vuoden aikana. Se on noin yhdeksän prosenttia nykyisestä bruttokansantuotteesta.

Julkisiin menoihin varoja hyvätuloisilta

Julkisten menojen lisäys onnistuisi lykkäämällä EU:n kanssa sovittua budjettivajeen supistusta. Valtion velat on uudelleenjärjesteltävä ja pankit on pantava itse maksamaan takaisin euromailta saatu yli 40 miljardin euron pelastuspaketti. Pankeilta halutaan myös periä "solidaarisuusveroa". Muut rahat lisämenoihin hankitaan leikkaamalla ylimpiä virkoja ja palkkoja, kamppailulla veropetoksia vastaan ja hyvätuloisten veronkorotuksilla. so lisäruiske talouteen lisää valtion tuloja niin, että budjettivaje laskee alle kolmeen prosenttiin vuoteen 2020 mennessä.

Sovintoa ei näköpiirissä

Sosialistit ja Ciudadanos halusivat neuvotella tavoitteiden yhteensovittamisesta, mutta hanke kariutui viime viikolla. Podemos-johto toi neuvotteluihin esityksen, jossa vain hivenen ruuvattiin alaspäin menolisäyksiä. Podemosin vaatimukset merkitsisivät kapinalipun nostoa EU:ssa ja kansainvälisillä rahamarkkinoilla. Espanjan budjettivaje oli viime vuonnakin yhä yli viisi prosenttia bruttokansantuotteesta, ja vaatisi päinvastoin lisäsäästöjä.

Iglesias kumppaneineen saa vaatimuksille tukea muulta radikaalivasemmistolta, mutta uudet vaalitkaan eivät kyselyjen mukaan heille enemmistöä tuo. Oikeiston kansanpuolue jatkaa virkaatekevänä hallitusvastuussa. Sosialistit sulkevat täysin pois yhteistyön kansanpuolueen kanssa vedoten oikeiston korruptiojuttuihin ja ylimielisyyteen. Uudet vaalit ovat näillä näkymin 26. kesäkuuta