Etana-asiantuntija: Myrkytä puutarhan lehtokotilot nyt!

Nyt on kiire aloittaa lehtokotiloiden torjunta kotipuutarhasta. Myrkkysyötit tepsivät parhaiten, kun lumet ovat sulaneet, eikä kotiloille ole vielä riittävästi tarjolla vihreää syötävää.

Kotimaa
Kuvassa sinisiä  rakeita keltaisessa astiassa.
Kati Latva-Teikari / Yle

Luonnonvarakeskuksen etana-asiantuntija, tarkastaja Bengt Lindqvist neuvoo kotipuutarhureita seuraamaan kotiloiden liikkeitä ja aloittamaan myrkyttämisen lisäksi myös keräämisen. Siniset rakeet, etanasyötit, ovat Lindqvistin mukaan turvallisia käyttää.

– Meillä käyttöön hyväksytyt etanasyötit ovat esimerkiksi koirille ja kissoille vaarattomia. Lemmikit saattavat maistaa muutaman rakeen, mutta jättävät siihen, kun ne maistuvat pahalle. Linnutkin jättävät rakeet rauhaan, koska eivät ymmärrä syödä sinistä ravintoa, Bengt Lindqvist kertoo.

Vain tarpeeseen, ei varmuuden vuoksi

Lehtokotiloita voi myös torjua esimerkiksi luomutuontantoonkin hyväksytyllä rautafosfaatilla ja sukkulamadoilla. Matojen käytön voi aloittaa kuitenkin vasta, kun yölämpötila pysyy selvästi plussan puolella.

Lehtokotilo lähdössä liikkeelle
Lehtokotilot voivat vallata koko pihan.Mari Karjalainen / Yle

Myrkkysyötit kannattaa laittaa kotiloiden kulkureitille. Varmuuden vuoksi Lindqvistin mukaan ei kannata rakeita levittää. Vain, jos puutarhassa jo liikkuu lehtokotiloita.

Myrkyttämisen ja sukkulamatojen levittämisen joutuu Lindqvistin mukaanuusimaan joskus useitakin kertoja kesässä. Varsinkin sateisina kesinä vesi liottaa myrkyn nopeasti.

Aina on ikävää, jos joutuu käyttämään torjunta-aineita ja myrkkyjä tuholaista vastaan, mutta kotilotorjunnassa kerääminen ei yksin riitä.

Etana-asiantuntija, tarkastaja Bengt Lindqvist Luonnonvarakeskus

Kerääminen ei yksin riitä

Etanasyötit, siniset rakeet, vievät lehtokotiloilta ruokahalun eli ne nääntyvät nälkään. Sukkulamadot puolestaan tunkeutuvat lehtokotilon sisälle ja aloittavat lisääntymisen, mikä tappaa kotilon. Ei kuulosta armeliaalta.

– Eihän sekään ole mukavaa, kun ne kerätään ja lopetetaan upottamalla kiehuvaan veteen. Aina on ikävää, jos joutuu käyttämään torjunta-aineita ja myrkkyjä tuholaista vastaan, mutta kotilotorjunnassa kerääminen ei yksin riitä. Tämä on ainoa tapa, jos haluaa kerätä satoa puutarhastaan, Lindqvist toteaa.

Lehtokotilosta voi saada puutarhaansa melkoisen riesan, sillä se munii monta kertaa kesässä kymmeniä munia kerrallaan. Pahimmillaan nilviäiset voivat vallata koko pihan.