Ruotsin rakennusteollisuus lakkoon – 2,2 prosentin palkankorotus ei riitä

Ruotsin teollisuus on hyväksynyt sopimusehdotuksen yli kahden prosentin palkankorotuksista, mutta rakennusalan neuvottelut ovat jumissa.

Ulkomaat
Rakennuskypärä pöydällä.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Ruotsin rakennusliitto Byggnads on aloittanut lakon. Lakossa on ensi vaiheessa mukana noin 1 650 työntekijää, kertoo Ruotsin televisio SVT (siirryt toiseen palveluun).

Viime viikolla Ruotsiin syntyi uusi laaja työehtosopimus, joka korottaa työntekijöiden palkkoja 2,2 prosenttia ja jättää muut työehdot entiselleen.

Rakennusliitolle tämä ei kuitenkaan riitä. Liiton tiedottajan Cherine Khalilin mukaan Byggnads haluaa, että sopimukseen sisällytetään lisätoimia, joilla naisten, nuorten ja uusien työntekijöiden tuloa alalle helpotetaan. Samalla alihankkijoiden toimintaa pitäisi tarkkailla enemmän.

Työnantajaliiton Sveriges Byggindustrin puheenjohtaja Ola Månsson ei hyväksy perusteluja. Hänen mukaansa lakko on täysin vastuuton tilanteessa, jossa Ruotsi kärsii suuresta asuntopulasta.

Månssonin mukaan työntekijöiden vaatimukset vastaavat käytännössä 3,2 prosentin palkankorotusta, hän sanoo Dagens Nyheterissä (siirryt toiseen palveluun).

Dagens Nyheter kertoo, että työnantajaliitto arvioi lakon vaikuttavan noin 9 700 työntekijään.

Toisaalta työnantajatkaan eivät ole tyytyväisiä esitettyyn sopimukseen. Työnantajien mielestä urakkatyösopimuksia koskeva kohta on vanhentunut ja mahdollistaa palkkaliukuman.

Työnantajapuoli harkitsee paikallisesti lakon vastatoimia, eli jonkintyyppistä työsulkua.

Juttua korjattu 15.00: Lakkoon meni 1 650 työntekijää, ei vajaat 10 000, kuten jutussa aiemmin kerrottiin.

Lähteet: Yle