Tutkijasta pienen kunnan johtaja – "poliittinen kokemattomuus voi olla etu"

Miehikkälän uusi kunnanjohtaja Arto Ylönen pitää kunnan suurimpana haasteena ikärakennetta. Uusi pesti on tutkijatohtorille hyppy omalle epämukavuusalueelle.

Miehikkälä
Arto Ylönen
Miehikkälän uusi kunnanjohtaja Arto Ylönen.Yle, Arto Ylönen

Muutaman tuhannen asukkaan Miehikkälää johtaa jatkossa 32-vuotias Arto Ylönen. Kunnanvaltuusto valitsi hänet tehtävään maanantaina. Joensuusta kotoisin olevalla Ylösellä ei ollut kuntaan juurikaan aiempia kontakteja.

– Kuulin uutisista edellisen kunnajohtajan irtisanoutumisesta. Miehikkälä paikkana ja kunnanjohtajan tehtävä herättivät sen verran kiinnostusta, että päätin hakea, kertoo Ylönen.

Pois mukavuusalueelta

Tekniikan tohtori Ylönen työskentelee tällä hetkellä tutkijana Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa. Väitöskirjansa hän teki Sveitsissä. Poliittisesti Ylönen on sitoutumaton, eikä hänellä ole aiempaa kokemusta kunnallishallinnosta.

– Poliittisen kokemuksen puute voi olla kunnanjohtajan työssä myös etu. Neutraali lähestymistapa ja kyky keskustella kaikkien kanssa vievät asioita eteenpäin.

– Olen työurallani halunnut aina oppia uutta ja kehittää itseäni. Tällainen oman mukavuusalueen ulkopuolelle meneminen motivoi ja palkitsee. Haastava tehtävä tämä varmasti on.

Ylösen mielestä huolestuttavin asia Miehikkälän kannalta on tällä hetkellä väestön ikääntyminen. Lapsiperheitä pitäisikin houkutella kaakonkulmalle lisää. Ylönen uskoo, että valmistuva E18-moottoritie helpottaa työssäkäyntiä Kotkassa ja Haminassa.

– Uusia yrityksiä voisi syntyä esimerkiksi matkailualalle. Miehikkälässä on hieno luonto ja sitä voisi valjastaa myös matkailukäyttöön, pohtii Ylönen.