Rakennusala elpyy Itä-Suomessa veturinaan Joensuu – maahanmuuttajille työtä?

Joensuu erottuu vilkkaassa rakentamistahdissa niin itäsuomalaisittain kuin valtakunnallisestikin. Parin lähivuoden aikana Joensuuhun rakennetaan yli puolella miljardilla eurolla. Lisävauhtia kerrostalorakentamiseen antaa opettajankoulutuksen kasvaminen kaupungissa.

Kotimaa
Talonrakennusteollisuus Itä-Suomen aluepäällikkö Kimmo Anttonen.
Ari Haimakainen / Yle

Rakennusala on alkanut elpyä Itä-Suomessa monen laihan vuoden jälkeen.

Kasvu on voimakkainta asuinrakentamisessa ja nimenomaan kerrostaloissa. Nyt rakennetaan varsinkin pieniä kerrostaloasuntoja – rivitaloasumisen suosio on romahtanut, eivätkä omakotitalotkaan ole samassa huudossa kuin ennen. Liike- ja toimistorakentaminen on yhä alavireistä.

Yliopisto kasvaa Joensuussa, ja elinkeinoelämän pohja on monipuolinen.

Kimmo Anttonen

Itä-Suomen veturina toimii nyt Joensuu, jonne rakennetaan parin seuraavan vuoden aikana yli puolella miljardilla eurolla. Väestöpohjaan nähden tahti on valtakunnallisestikin merkittävä. Osaltaan vauhtia tuo opettajankoulutuksen siirtäminen Savonlinnasta Joensuuhun. Näkyvin kohde on 14-kerroksinen tornitalo opiskelijoille.

– Yliopisto kasvaa Joensuussa ja elinkeinoelämän pohja on monipuolinen. Joensuu yksinkertaisesti on Itä-Suomen toinen kasvukeskus, johon osaaminen ja elinkeinoelämä tuntuu keskittyvän yhteiskunnan rakennemuutoksessa, sanoo Talonrakennusteollisuus Itä-Suomen aluepäällikkö Kimmo Anttonen.

Osaavista työnjohtajista pulaa

Joensuun käpykankaalle nousee parhaillaan varaosistaan tunnetun Motonetin uusi toimitila. Rakentamisesta vastaa liperiläinen Rakennustoimisto Eero Reijonen Oy, jonka toimitusjohtaja on tyytyväinen rakennusalan vauhtiin Joensuussa.

Rakennustoimisto Eero Reijosen toimitusjohtaja Jarmo Hämäläinen.
Rakennustoimisto Eero Reijosen toimitusjohtaja Jarmo Hämäläinen.Ari Haimakainen / Yle

– Kyllähän tämä hyvältä tuntuu. Suuri haaste tosin meillä on saada osaavaa ja ammattitaitoista työnjohtoa hankkeita vetämään ja toteuttamaan, valittelee toimitusjohtaja Jarmo Hämäläinen.

Hämäläisen mukaan työnjohdollinen osaajapula rakennusalalla johtuu opistotasoisen rakennusmestarikoulutuksen alasajosta 1990-luvulla.

Maahanmuuttajat paikkaamaan lähestyvää työvoimapulaa?

Rakennusalalla työskentelee Itä-Suomessa liki 16 000 ihmistä. Pahimmillaan talvisin työttömyys on voinut olla jopa 25 prosenttia. Nyt kuitenkin työllisyystilanne on esimerkiksi Joensuussa parantunut; Talonrakennusteollisuus ry povaa jopa työvoimapulaa, koska nuoria ei ala tuoreimpien tilastojen mukaan kiinnosta.

Keinoksi työvoimapulan torjuntaan yhdistys esittää pikakoulutusta muun muassa maahanmuuttajille. Esitys on parhaillaan Pohjois-Savon ely-keskuksessa pohdittavana.