Karva-Kaverit tuovat iloa – Dolly jaksaa kuunnella ja olla

Kirjaston lasten osastolla on ihan erilaista säpinää. Lapsia riittää paikalle, kun siellä ovat myös lukukoiran uraa aloittelevat berninkoirat Dolly ja Honey. Dolly on konkari, mutta Honey haluaa suukottaa ja maistaa. Pennulla on vielä ikää niin vähän, että kaikki mukava kiinnostaa. Eihän kukaan voi lämpöisestä suukosta kieltäytyä? Vai voiko? Miten olisi pieni rapsutus korvan takaa?

ilmiöt
Kaksi koiraa kirjastossa.
Kalle Niskala / Yle

Dolly ja Honey Pietarsaaren Karva-Kavereista tekevät eläinavusteista työtä. Koordinaattori Piia Pärssinen kertoo, että koirat tekevät vierailujaan dementiakodeille, terveyskeskuksiin päiväkoteihin ja lastenkodeille.

– Suurin ja oikeastaan ainoa tavoite on ilahduttaa, katkaista arki ja tuoda ihmisten kasvoille hymy, summaa koirien emäntä.

Yhtäkkiä papan kasvoille levisi hymy ja hän sanoi, että minullakin on ollut koira.

Piia Pärssinen

Karva-Kaveri voi olla minkälainen eläin vain. Marsusta poroon, kissoista koiriin ja kaikkea muutakin. Ainoa mitä eläimeltä vaaditaan on se, että se on sosiaalinen, luottavainen ja rauhallinen. Vaikka eläimet eivät tee suoranaista terapiatyötä, niiden täytyy tottua pyörätuoleihin ja muihin apuvälineisiin. Jokainen eläin testataan ennen kuin se pääse keikoille mukaan.

–Kun Dollyllä on Karva-Kaverit liivi päällä se tietää olevansa töissä.

Suomen Karva-Kaverit toiminta on vapaaehtoistyötä ja se tapahtuu ilman palkkaa.

Tavoite on tuoda iloa ja jättää jälkeensä hymyä sekä paljon keskustelunaiheita, eikä kenenkään ole pakko koskea eläimeen jos ei tahdo.

– Olimme käymässä eräässä terveyskeskuksessa ja siellä pitkään puhumatta ollut pappa silitteli koiraa. Yhtäkkiä papan kasvoille levisi hymy ja hän sanoi, että minullakin on ollut koira. Kyllä omaisetkin olivat iloisia, muistelee Pärssinen.

Lukukoira toiminta käynnistyy Pietarsaaressa

Pietarsaaren kirjastossa käynnistetään lukukoiratoimintaa. Koirat omistajineen tulevat paikalle ja halukkaat lapset tai aikuiset voivat esimerkiksi lukea koiralle ääneen.

– Koira jaksaa kuunnella, se ei naura eikä se arvostele, se vain on, vakuuttaa Piia Pärssinen.

Lapsi lukee koiralle kirjaa.
Kalle Niskala / Yle

Hän kertoo, että ääneen lukemisen vahvistajana koira on hyvä. Lukeminen koiralle saattaa vahvistaa esiintymiskokemusta. Kun et lue yksin niin sitä kautta voi saada itsevarmuutta ja luottamusta.

Entä mitä koiralle voisi lukea?

– Ne eivät ole yhtään tarkkoja kuka lukee mitäkin. Jos Dolly pääsisi itse valitsemaan saattaisi se valita jonkin koirakirjan, tai siitten ei.