Suolistosyövän selättänyt: Suurin painolasti oli korvien välissä

Suolistosyövästä parantunut Harry Granö kehottaa suhtautumaan vessapaperiin jääneisiin veripisaroihin vakavasti.

Kotimaa
Harry Granö
Mikko Savolainen / Yle

Lappeenrantalainen Harry Granö sai ensimmäisen varoituksen syövästä keväällä kuusi vuotta sitten. Kun muita vaivoja ei ollut, hän halusi tietoisesti unohtaa ulosteessa olleen veren.

– Olen siinä mielessä perisuomalainen mies, että halusin kesän yli katsella ja kuulostella, Granö kertoo. Hän oli tuolloin 50-vuotias.

Paksusuolensyöpä diagnosoitiin syksyllä sen jälkeen, kun työterveyslääkäri oli lähettänyt Granön tarkempiin tutkimuksiin. Edessä oli kaksi leikkausta ja reilun puolen vuoden sairausloma.

"Tämä voi sattua kenelle tahansa"

Operaatioiden ja hoitojen aikana Granö vietti Etelä-Karjalan keskussairaalassa kaksi kymmenen päivän jaksoa. Ensimmäisellä kerralla poistettiin paksusuolesta löytynyt kasvain. Toisella kerralla suljettiin tervehtymisen ajaksi laitettu avanne.

– Hoito oli äärimmäisen hyvää ja ihmiset empaattisia. Lääkärit kertoivat avoimesti, missä mennään. Jotenkin kaikki meni ihan täysin nappiin, Granö kuvailee.

Perusterveen ja hyväkuntoisen miehen oli vaikea hyväksyä, että vakava sairaus sattui omalle kohdalle.

–Suurin painolasti oli varmaan se, että tuo korvien väli naputti koko ajan, Granö sanoo.

Hänestä onkin erinomaista, että "julkkiksetkin" nykyisin puhuvat syövistään, sillä sairaudet eivät kierrä ketään.

Adressi syöpäseulonnan puolesta

Granö ryhtyi käymään Saimaan Syöpäyhdistyksen tukiryhmässä ja viihtyikin siellä jonkin aikaa. Sitten hän ei enää jaksanut "harrastaa".

– Taisin sano sielläkin ihan ääneen, että sairastaminen riittää minulle, hän sanoo.

Tuohon aikaan suolistosyöpäseulonnoista puhuttiin paljon. Lähes puolessa Suomen kunnista lähetetään kutsuja suolistosyöpätutkimuksiin. Vuonna 2012 niitä ei kuitenkaan vielä tehty Etelä-Karjalan keskussairaalan toimialueella.

Granö päätti tukiryhmässä tapaamiensa kohtalotovereiden kanssa vauhdittaa seulontojen aloittamista kotimaakunnassa. He keräsivät adressiin yli 2 000 nimeä.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Eksote aloitti suolistosyöpäseulonnat Etelä-Karjalassa vuonna 2013.

Granö toivoo, että seulonnoista tulisi käytäntö. Kuten useimpien syöpäsairauksien, myös suolistosyövän paranemisennuste on sitä parempi, mitä varhaisemmassa vaiheessa se havaitaan.

"Syöpä ei tartu"

Harry Granö ei ole pitänyt sairaudestaan suurta ääntä, mutta ei hän sitä ole salaillutkaan. Perheen ja ystävien tuella paraneminen eteni nopeasti.

– Elämäni on nykyisin hyvin samanlaista kuin ennen sairastumista. Syöpää koetan muistella niin vähän kuin mahdollista. Se on siitä hyvä tauti, ettei se tartu, hän sanoo.

Granö pääsi eroon avanteestaan huhtikuussa 2011, ja jo toukokuun lopussa hän palasi työhönsä vakuutusyhtiöön.

– Aluksi kävin kontrolleissa pari kertaa vuodessa ja nykyisellään enää kerran vuodessa. Kun olen saanut puhtaat paperit useamman vuoden ajan, niin ainakin toistaiseksi syöpä on selätetty, sanoo Granö.