Hyppää sisältöön

Tablettikoulu huolettaa oppilaiden vanhempia – "Ruutuaika riistäytyy käsistä"

Fiskarsin kyläkoulun oppilaiden vanhemmat ovat huolissaan koulunkäynnistä langattomassa verkossa. Raaseporin kaupunki aikoo korvata koulujen pöytätietokoneet tableteilla sitä mukaa, kun koneet vanhenevat. Vaihtoehtoa langattomalle koululle vaativa vetoomus luovutetaan kaupunginjohtajalle tänään torstaina.

Raaseporin Fiskarsin kylässä on kerätty adressi, joka vastustaa langattomaan tietoverkkoon siirtymistä kyläkoulussa. Yksi vetoomuksen vireille laittajista on Olli Tammilehto.

– Useassa perheessä on hankalaa rajoittaa lasten netti- ja peliaikaa. Jos heillä on vielä koulun puolesta padit, niin homma riistäytyy käsistä. Moni vanhempi on allekirjoittanut vetoomuksen pelkästään tästä syystä.

Tammilehto viittaa myös väitteisiin, joiden mukaan langattoman verkon säteilystä aiheutuu terveysriskejä.

Pilottikoulussa tabletista tuli lyijykynän veroinen työväline

Raasepori aikoo korvata kaikkien koulujen pöytätietokoneet oppilaskohtaisilla tableteilla vuoteen 2018 mennessä. Pilottioppilaitoksina ovat toimineet Pohjan Kirkonkylän koulu sekä ruotsinkielinen Pojo Kyrkoby skola.

– Meillä on ollut laitteet käytössä kaikilla oppilailla kolmen vuoden ajan. Tällä hetkellä ne ovat jo normaaleja koulunkäynnin välineitä ja lapset käyttävät niitä yhtä luontevasti kuin lyijykynää. Oppiminen on laaja kokonaisuus, josta nämä laitteet ovat vain yksi osa, Kirkonkylän koulun rehtori Sanna Portman muistuttaa.

STUK: Kouluverkoissa ollaan kaukana riskirajoista

Säteilyturvakeskuksen mukaan langattomien kouluverkkojen säteily on kaukana terveyshaittoja mahdollisesti aiheuttavasta riskirajasta. Altistuminen jää selvästi enimmäisarvoja pienemmäksi, vaikka kaikki luokan oppilaat käyttäisivät samanaikaisesti langatonta verkkoa.

Oppilaiden altistumista on mahdollista pienentää entisestään WLAN-tukiasemien järkevällä sijoittelulla, STUK ohjeistaa internetsivuillaan. Jo puolen metrin etäisyydellä tukiasemasta altistuminen jää noin sadasosaan enimmäisarvosta.

Vanhemmat toivovat vertailututkimusta

Fiskarsin kyläkoulun oppilaiden vanhemmat kaipaavat lisää tutkimustietoa ja ehdottavat vertailua Fiskarsin koulun ja tablettikoulun välille ennen lopullista siirtymistä langattomaan aikakauteen.

– Tämähän muuttaa monella tavalla koulua ja olisi järkevää tutkia ensin, eikä tehdä muutosta joka paikassa samaan aikaan. Tutkimuksessa voisi verrata jotain tablettikoulua Fiskarsin kouluun, jossa niitä ei käytettäisi. Nykyäänhän on normaalia, että on vaihtoehtoja kouluruokailussa ja uskonnonopetuksessa, mutta tässä asiassa ei ilmeisesti ole vaihtoehtoa tarjolla, Tammilehto puuskahtaa.

Torstaina luovutettavan adressin on allekirjoittanut 80 henkilöä. Fiskarsin kyläkoulussa on 60 oppilasta.

.
.