Tampereella kova vauhti päällä – monitoimiareenan toteutussopimus valtuustossa ennen kesää

Tampereen Kansi ja Areena -hankkeen toteutuminen ratkeaa loppuvuodesta. Ydinkeskustaan, junaradan päälle suunnitellaan uutta kaupunginosaa. Kannen päälle aiotaan rakentaa monitoimiareena, hotelli, toimisto- ja liiketiloja, asuntoja ja tori.

Kotimaa
Tampere keskusareena havainnekuva
SRV / Studio Liedeskind

Tampereen kaupunki neuvottelee parhaillaan Kannen ja Areenan toteuttamisesta rakennusyhtiö SRV:n kanssa. Hankejohtaja Tero Tenhusen mukaan neuvottelut ovat sujuneet aikataulussaan.

– Neuvottelut ovat siinä vaiheessa, että toteutussopimus on tarkoitus hyväksyä kaupunginvaltuustossa vielä ennen kesää. Investointipäätös voitaisiin tehdä loppuvuodesta.

Tampereen kaupunki valitsi SRV:n suurhankkeen toteuttajaksi helmikuussa.

– Tällä tietoa rakentaminen voisi alkaa ensi vuonna, vuonna 2017. Monitoimiareena ja ensimmäiset asuin- ja toimitilat valmistuisivat Sorin sillan eteläpuolen kannelle vuonna 2020.

Urheilu- ja tapahtumakeskukseen tulisi yli 10 000 katsomopaikkaa.

Kustannusarvio puoli miljardia euroa – suurin osa yksityistä rahaa

Kansi ja Areena nielevät yhteensä yli 500 miljoonaa euroa. Julkisen rahan osuus olisi noin 10 prosenttia, sanooTero Tenhunen.

– Kaupungin panostus hankkeeseen on noin 60 miljoonaa euroa. Monitoimiareenan kannen ja infran rakentaminen maksaisi kaupungille 34 miljoonaa. Loput on osuutta, jotka kaupunki sijoittaisi monitoimiareenan kiinteistöyhtiöön.

Monitoimiareenan rakentamista ajoi alun perin Tampereen Keskusareena Oy. Yhtiö ei kuitenkaan saanut areenan rahoitusta järjestettyä. NCC-yhtiö vetäytyi Kansi ja Areena -hankkeesta loppuvuodesta 2014.

SRV:n muodostama yritysryhmittymä neuvottelee parhaillaan rahoituksesta useiden hankkeesta kiinnostuneiden sijoittajien kanssa.

Tampereen kaupungille ratikkapäätös on taloudellisesti moninkertainen areenahankkeeseen verrattuna. Raitiotien rakentaminen maksaa 250 miljoonaa euroa ja siihen on luvassa valtion rahaa 71 miljoonaa euroa. Valtuusto päättänee molemmista investoinneista vuoden 2016 aikana.