Koululaisten kävelymatka kotoa bussille venymässä kolmesta viiteen kilometriin

Liperissä esimerkiksi seitsemäsluokkalaisen kävelymatka kotoa koulukyytiin saattaa nykyisen kolmen sijasta olla jatkossa enimmillään viisi kilometriä. Koulukuljetussääntöjen muutosesitys on saanut vanhemmat takajaloilleen.

Liperi
Koulukyyti
Tommi Parkkinen / Yle

LiperiLeipäpitäjässä valmistellaan muutoksia kunnan koulukuljetussääntöihin. Liperin kunnan esityksen mukaan esimerkiksi yläkoululaisten kävelymatka kotoa koulukuljetukseen voi olla viisi kilometriä nykyisen kolmen kilometrin sijaan. Nuoremmilla matka on kolme kilometriä.

Vanhempia muutos mietityttää.

– Kun olemme tällaisessa laajassa kunnassa, ja kouluverkosto on harva, venyvät koulupäivät pitkiksi, toteaa Viinijärven koulun vanhempainneuvoston puheenenjohtaja Juha Pakarinen.

Kirjeessä Liperin sivistyslautakunnalle vanhempainneuvosto alleviivaakin vastustavansa jyrkästi suunniteltua muutosta. Kirjeessä myös ihmetellään viiden kilometrin rajaa esikoululaisille esikoulun muututtua pakolliseksi.

– Tässä on kuultu, että kunnan taloutta on saatu tasapainoon. Lapsilta ja koulutukselta ei pitäisi ottaa pois, jatkaa Juha Pakarinen.

Reiteistä ei vielä mustaa valkoisella

Vanhemmat tietävät, että kaavailtujen muutosten piiri on hyvin pieni, alkuvaiheessa ne koskevat käytännössä vain yhtä oppilasta. Viinijärven vanhempainneuvostossa koetaan, että he tekevät kannanotollaan työtä myös tulevaisuuden eteen.

Koulukuljetussääntöjen muutosten esittelijä Sirkka Korhonen kertoo, että tällä hetkellä Liperissä pisimmillään koulumatkat vievät tunnin ja viisitoista minuuttia.

Koulukuljetussääntöjen muutosesityksessä ei linjata, kuinka koulukyydit tarkalleen kulkevat.

Tarkoitus on tehdä runkoreitit toimiviksi ja karsia pistoajoja.

Sirkka Korhonen

– Tarkoitus on tehdä runkoreitit toimiviksi ja karsia pistoajoja, toteaa Sirkka Korhonen, jonka mukaan koulukuljetuksissa tulee kuitenkin yksittäistapauksissa käyttää harkintaa.

Koulutuskuljetussäännöissä huomioidaan teiden vaaralllisuus. Pohjois-Karjalassa kuljetuksissa varaudutaan myös aina niin sanottuihin petokyyteihin. Pakkasrajoja kuljetussäännöissä ei ole.

Muutettu 16.4. nimi Lappalainen Korhoseksi 11:10