Sukeltajat ärsyyntyneet: Paratiisijärven vonkaleita ammuttu harppuunalla

Sukeltajat ylistävät Kiteen Valkiajärveä yhdeksi Suomen kirkasvetisimmistä, siellä esimerkiksi kuvattiin suosittua Järven tarina -dokumenttielokuvaa. Paratiisimaisella lähdejärvellä on kuitenkin jo nähty sukeltavia harppuunakalastajia, mikä ärsyttää vedenalaisesta luonnosta ja kalastosta pelkästään katselemalla nauttivia harrastajasukeltajia.

luonto
Järven tarina -elokuvasta
Pasi Lensu

Kiteen Valkiajärvi valtatie 6:n varrella kuuluu sukeltajien mukaan kirkkaudessaan Suomen kärkikymmenikköön: vaakanäkyvyys on parhaimmillaan kymmeniä metrejä. Paikan ainutlaatuisuuden vuoksi esimerkiksi Keski-Karjalan Sukeltajilla on tukikohta Valkiajärvellä.

Nyt sukeltajien paratiisia uhkaa kaksikin asiaa: UPM haluaa kaavoittaa Valkiajärvelle rantatontteja ja rakentamisen pelätään vaarantavan veden kirkkauden. Lisäksi jotkut ulkopuoliset haluavat kalastaa harvinaisen kirkkaassa vedessä harppuunalla.

Kalastuslaki rajoittaa atraimella ja harppuunalla kalastusta vain kutuaikaan keväällä eli kalastus on kiellettyä 15.4–31.5. Muutoin rajoituksista päättää vesialuetta hallinnoiva osakaskunta.

Se on kirkkaassa vedessä liian helppoa saalista.

Erno Olkkonen

Juurikan kalaveden osakaskunta ei ole toistaiseksi asettanut kalastusrajoituksia Valkiajärvelle. Näin ollen 39 euroa maksavalla valtion kalakortilla siellä saa kalastaa myös harppuunalla.

Laitesukellusta harrastava Erno Olkkonen ei kuitenkaan pidä mielekkäänä harppuunan kanssa Valkiajärvelle tulemista.

– Se on kirkkaassa vedessä liian helppoa napsia hetkessä saalista, kalalla ei ole mahdollisuuksia pärjätä, kiteeläinen Olkkonen tuumii.

Luonnontilainen akvaario

Ansioitunut espoolainen vedenalaiskuvaaja Pekka Tuuri on käynyt Valkiajärvellä kuvaamassa vuosikymmenen ajan. Häneltäkään ei heru ymmärrystä akvaariojärvelle tuleville harppuunakalastajille.

– Ne kalat ovat sukeltajiin tottuneita, sukeltajien kesyttämiä. Onko hetken ilo yhdelle syödä vai sadoille iloa katsella niitä kaloja, luontokuvaaja kyselee.

Tavattuaan viime kesänä harppuunakalastajia ahvensaaliin kerta Tuuri piti näille "puhuttelun".

– Kauempaa olivat. Heistä oli vain kiva kalastella.

Hetken ilo yhdelle syödä kala vai sadoille iloa katsella?

Pekka Tuuri

Tuuri ei kuitenkaan halua leimata koko kalastusmuotoa.

– Harppuunakalastajat ovat yleensä vastuullista sakkia. Ongelmana on, että yksi kalastaja voi päivässä putsata harppuunalla tällaisen pikkujärven hauista.

Tuuri pitääkin Valkiajärven kaloja enemmän lemmikkeinä kuin saaliskaloina ja vetoaa siksi suoraan kalastajiin.

– Laki ei suojele ahvenia ja haukia, juridista estettä kalastukselle ei ole. Mutta Suomessa on kymmeniä tuhansia järviä, joissa voi kalastaa vapaasti, voisiko tämän yhden ainutlaatuisen järven jättää rauhaan.