Möysän Esso laskee tornitalon varaan – kaavoittaja toppuuttelee

Lahti Bensiini on valmis myymään kiinteistönsä ja maksamaan velkansa kauppasummalla. Hintaa on vaikea määritellä, sillä kaavamuutos on vasta alkuvaiheessaan eikä kaupunki voi vielä luvata yhtiön havittelemaa tornitaloa.

bensiini
Möysän Esson mainos tien varressa.
Mikael Kiskola / Yle

Möysän Esson musaklubia pyörittävä Lahti Bensiini on hakenut kaavamuutosta kiinteistölleen pelastaakseen toimintansa. Yritys haluaa myydä kiinteistön ja maksaa kauppahinnalla velkansa pois.

Yhtiö on jättänyt toisen yrityssaneeraushakemuksen Päijät-Hämeen käräjäoikeudelle perjantaina. Käräjäoikeus hylkäsi edellisen hakemuksen maaliskuun alussa. Käräjäoikeuden mukaan on selvää, että yhtiö on maksukyvytön. Yhtiö omistaa arvokkaan kiinteistön, mutta käräjäoikeus katsoi, että sen realisoiminen riittävän nopeasti ei ole mahdollista.

Lahti Bensiini ilmoitti tyytymättömyytensä päätökseen, mutta ei valittanut asiasta hovioikeuteen. Tuomio on tullut lainvoimaiseksi 7.4.2016.

Kaavamuutos vie aikaa

Uudessa yrityssaneeraushakemuksessa Lahti Bensiini kertoo neuvotelleensa useiden rakennusliikkeiden kanssa. Yhtiö odottaa tarjouksia toukokuun loppuun mennessä. Kauppasumma maksettaisiin kaavamuutoksen edetessä. Yhtiö suunnittelee maksavansa velat kauppahinnalla viidessä vuodessa. Möysän Esso haluaisi jäädä kiinteistöön vuokralle siksi aikaa kunnes rakennuksen purkutyöt aloitetaan.

Myös Lidl Suomi ky on kiinnostunut Möysän liikepaikasta. Kehitysjohtaja Virpi Kaikkosen mukaan tässä vaiheessa yhtiöllä ei ole enempää kerrottavaa.

Lahti Bensiini laskeskelee, että se saisi kaavamuutoksella nostettua kiinteistön arvoa, sillä nykyisen yksikerroksisen talon paikalle haetaan mahdollisuutta rakentaa 10-kerroksinen liike- ja asuintalo.

Kaupunginarkkitehti Anne Karvinen-Jussilainen kertoo, että kaupunki ei voi etukäteen antaa lupauksia 10-kerroksisesta talosta.

Me emme ole edes kuulleet naapureita.

Anne Karvinen-Jussilainen

– Olemme käyneet yrittäjän kanssa vain kaupunkikuvasta keskustelua. Periaatteessa tornitalo voisi soveltua paikalle, mutta etukäteen emme voi luvata mitään. Me emme ole edes kuulleet naapureita, sanoo Anne Karvinen-Jussilainen.

Kaava ehtii kaupungin käsittelyyn aikaisintaan ensi vuonna. Jos kauppa toteutuu ilman kaavamuutosta, on kauppahinta pienempi.

Velkojien lausunnot ensi viikon loppuun mennessä

Lahti Bensiini ei esitä toisessa yrityssaneeraushakemuksessaan uusia laskelmia saneeraussuunnitelmasta ja talouden tervehdyttämistoimista. Yhtiöllä on ainoastaan arvio kauppasummasta ja velkojen maksuaikataulu kaavamuutoksen edetessä.

Ei olisi mitään järkeä lopettaa maineikas Musaklubi tähän.

Antti Puhakka

– Tällä järjestelyllä saisimme muutaman vuoden lisäaikaa. Ei olisi mitään järkeä lopettaa maineikas Musaklubi tähän, toteaa Lahti Bensiinin toimitusjohtaja Antti Puhakka.

Hylätessään ensimmäisen yrityssaneeraushakemuksen käräjäoikeus ei pitänyt yhtiön kassavirtalaskelmaa uskottavana.

Lahti Bensiini haki käräjäoikeudelta väliaikaista toimenpidekieltoa perintä- ja ulosmittaukseen. Yhtiö pyysi, että kielto määrättäisiin velkojia kuulematta, jotta yhtiö pääsisi mahdollisimman nopeasti jaloilleen ja maksamaan juoksevia kuluja.

Käräjäoikeus ei kuitenkaan suostunut toimenpidekieltoon velkojia kuulematta. Velkojien lausuntoja toimenpidekieltoon ja yrityssaneeraukseen odotetaan ensi viikon loppuun mennessä.